Hlavní obsah

Huť Liberty Ostrava získala dočasnou ochranu před všemi věřiteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě vyhověl společnosti Liberty Ostrava, která požádala o ochranu před všemi svými věřiteli. Novinkám to potvrdil mluvčí soudu Igor Krajdl. „Bylo právě vyhlášeno všeobecné moratorium na společnost Liberty Ostrava na dobu tří měsíců, po kterou nemůže žádný z věřitelů podat na firmu insolvenční návrh,“ uvedl Krajdl.

Foto: Pavel Karban

Logo hutě Liberty Ostrava

Článek

Všeobecné moratorium huti zajistí nejen to, že na ni nemůže žádný věřitel podat návrh na insolvenci, ale odloží i splatnost všech pohledávek společnosti. Ty v současné době dosahují několika miliard korun.

Největšími věřiteli jsou společnost Tameh Czech a český stát. Zatímco Tamehu nezaplatila huť za zhruba půlroční dodávky energií přibližně 2 miliardy korun, státu pak Liberty Ostrava dluží za splacení pohledávky u státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP).

„Splácíme od září nebo října, dluh je v tuto chvíli menší než 1,5 miliardy,“ sdělil ve čtvrtek ráno výkonný ředitel huti Pavel Šedivý.

Dosud chránilo huť zaměstnávající 6 tisíc lidí jen individuální moratorium, a to pouze před Tamehem.

Soud jej vyhlásil začátkem prosince, firma měla 30 dní na předložení restrukturalizačního plánu. Tameh skončil kvůli nezaplaceným dodávkám v úpadku a od čtvrtka už nedodává do huti žádné energie.

Zda se ostravská huť rozjede, závisí na jednáních Tamehu a Liberty

Ekonomika

O ochranu před všemi věřiteli požádala huť v úterý 19. prosince, a to z toho důvodu, že ve stejný den zahájila preventivní restrukturalizaci. Restrukturalizačním správcem jmenoval soud pražskou advokátní kancelář Žižlavský.

Podle mluvčí Liberty Ostrava Kateřiny Zajíčkové má všeobecné moratorium poskytnout firmě čas, aby mohla svůj optimalizační plán detailně prodiskutovat s věřiteli. „To nám umožní být dlouhodobě úspěšní, což bude prospěšné pro zaměstnance i všechny naše partnery,“ poukázala s tím, že všeobecné moratorium také poskytne věřitelům čas, aby mohli plánu porozumět a podpořit ho. „Moratorium se týká pouze společnosti Liberty Ostrava. Ta je stále solventní a moratorium nebude mít dopad na běžný provoz huti ani na její zaměstnanost,“ ujistila.

Optimalizační plán Liberty Ostrava má zajistit, aby podnik dosáhl ziskovosti a schopnosti splácet závazky věřitelům. Jeho součástí je mimo jiné znovu zprovoznění vysoké pece č. 3, zaměření se pouze na výrobu rentabilních produktů, hledání strategických partnerů pro koksárenské provozy a prodej nevyužitých pozemků a budov.

To, že firma požádala o ochranu přede všemi věřiteli, šéf odborů OS KOVO v huti Petr Slanina chápe. „Beru to jako součást restrukturalizačního plánu, protože pokud by kdokoli během toho restrukturalizačního plánu, který je nachystán, na nás podal insolvenci, tak by se to zbořilo jak domeček z karet. Takže já tuto věc vnímám a zapadá mi to do toho, že se restrukturalizace opravdu bude dělat,“ nastínil.

Stát už nebude vaše kasička, vzkázal ministr majiteli Liberty Ostrava

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám