Hlavní obsah

Část šlechtitelského chovu hus likvidovaného kvůli ptačí chřipce ušetří. Zvažují je očkovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Doslova boj o bytí a nebytí podstupuji v posledních dnech zaměstnanci Rybářství Nové Hrady na Českobudějovicku. Chtějí zachránit poslední šlechtitelský chov hus v Česku, který napadla ptačí chřipka. Už v listopadu tam museli nechat utratit 2600 ptáků. Tento týden mělo jít do kafilérie dalších 1900, několik stovek jich ale bude zatím ušetřeno.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Husy z Rybářství Nové Hrady jsou vyhlášené svou kvalitou.

Článek

Likvidace chovu začala v úterý. Po žádosti o zmírnění opatření ze strany chovatele ale vybrali veterináři 420 hus z několika linií, které zatím ušetří, aby zůstalo šlechtění zachované.

„Vyselektovali se chovní jedinci, kteří jsou významní pro šlechtění linií, aby se chov nezlikvidoval celý. Zatím jsou bez klinických příznaků onemocnění. Zkoušíme ponechat tu rezervu, aby mohlo šlechtění pokračovat dál," řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

Rybářství Nové Hrady má ještě jedno hejno čtyř set hus. „Zůstává nám stále 820 hus, které jsou momentálně v halách pod přísným dohledem. Pokud se nám podaří tyto haly uchránit před nákazou, měl by být chov zachovaný,“ ujistila Právo chovatelka Naďa Hrvolová.

Státní veterinární správa podle Kouby jedná o možnosti použití nouzové vakcinace. „Zatím nevíme, jaká vakcína by se použila, jestli vůbec existuje taková, která by byla pro tento chov vhodná," řekl Kouba, podle kterého je Jihočeský kraj choulostivý na ptačí chřipku, protože je tam hodně rybníků, kde se nákaza snadno přenese od volně žijících ptáků.

Další ptačí chřipka v Nových Hradech, šlechtitelský chov hus tam asi skončí

Ekonomika

Přísná opatření jsou v rozlehlých halách Rybářství Nové Hrady patrná na každém kroku. Do areálu nesmí nikdo nepovolaný. „V halách to vypadá skoro jako v nemocnici. Vše důkladně dezinfikujeme, včetně všech našich aut,“ vylíčila Hrvolová Právu.

V Nových Hradech pracuje u hus už 35 let a na to, že by musela dělat něco jiného nebo měnit zaměstnání, vůbec nepomýšlí. „Nikdy nás nic takového nepotkalo. Vždycky jsme s lítostí sledovali, když to zasáhlo jiné chovy, tak tentokrát tedy přišla řada na nás. Já však věřím, že to zvládneme a chov zůstane,“ doplnila Hrvolová.

Infekci těžko zabránit

Ředitel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař upozornil, že dříve bývalo šlechtitelských chovů v České republice přes dvacet, nyní zůstává tento jediný. „Samozřejmě že když veterináři nařídí, musíme chov zlikvidovat. Byla by to ale obrovská, nevyčíslitelná škoda. Jedná se o padesát let šlechtění. Děláme však maximum, abychom chov zachovali,“ řekl Zvonař.

Ptačí chřipku H5N1 potvrdili veterináři u čtyř hejn hus domácích chovaných na třech rybnících: Kachním, Jakulském a rybníku Velebil.

„Přenosu od volně žijících ptáků je velmi těžké zabránit. Například když do oblasti přilétne sto kormoránů a podobně. Nejdřív nám zabili první várku, to byli nakažení mladí chovní ptáci, teď zabijí rodiče a prarodiče… Přitom husy nepadají, jsou krásné, zavřené, ale jsou holt pozitivní. Padesát let šlechtění žádnými penězi nevyčíslíte,“ vysvětlil smutně ředitel.

Veterináři zakázali kvůli ptačí chřipce venkovní chov drůbeže

Ekonomika

Hradecká společnost prodala ročně 50 až 60 tisíc housat, nyní jí zůstaly jen posledních osm stovek ptáků. „Pokud vše zvládneme a vydržíme do jara, mohli bychom produkci obnovit během jednoho až dvou roků,“ poznamenal Zvonař.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala obnovit šlechtitelský chov je obecně těžké. S čistými genetickými liniemi se podle něj neobchoduje a ze zahraničí je doplnit nelze. „Navíc na šlechtění jsou třeba minimálně tři linie a tomuto podniku po utracení zasažených hejn zbyde pouhá jedna linie, která se nyní prověřuje na přítomnost viru,“ doplnil Doležal.

Reklama

Výběr článků

Načítám