Hlavní obsah

Hrubý domácí produkt Číny stoupl o 4,9 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrubý domácí produkt (HDP) Číny ve třetím čtvrtletí meziročně stoupl o 4,9 procenta, což je více, než se očekávalo. S odvoláním na čínské statistiky to ve středu uvedla agentura Reuters, která počítala s růstem o 4,4 procenta. Ve srovnání s druhým čtvrtletím HDP vzrostl o 1,3 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Druhá největší ekonomika světa začala podle Reuters díky řadě politických opatření v posledních měsících vykazovat známky stabilizace. Například průmyslová výroba (+4,5 %) a maloobchodní tržby (+5,5 %) v září meziročně vzrostly více, než se předpokládalo.

Nicméně vleklá krize na trhu s nemovitostmi, nejistota v oblasti zaměstnanosti a příjmů domácností i slabá důvěra soukromých firem představují nadále rizika pro trvalé oživení.

Zejména prohlubující se pokles v realitním sektoru, který tvoří téměř čtvrtinu ekonomické aktivity země, je velkým problémem. Podtrhly to i nové údaje za první tři čtvrtletí tohoto roku, kdy investice do nemovitostí meziročně klesly o 9,1 procenta.

Čína nakupuje akcie státních bank, aby pomohla burze

Ekonomika

I tak je ale podle Reuters možné, že se asijské mocnosti podaří splnit letošní cíl, kterým je růst HDP okolo pěti procent. Podle čínského statistického úřadu se cíle dosáhne, pokud HDP v posledním kvartálu vzroste o 4,4 procenta.

„Zlepšení ekonomických údajů za třetí čtvrtletí snižuje pravděpodobnost, že vláda zahájí stimulační opatření ve čtvrtém čtvrtletí, protože cíl v podobě pětiprocentního růstu je dosažitelný,“ uvedl Č'-wej Čang, hlavní ekonom společnosti Pinpoint Asset Management.

Americká banka JP Morgan v návaznosti na výsledky růstu HDP Číny za třetí kvartál zlepšila odhad růstu za celý rok z rovných pěti procent na 5,2 procenta. Japonská Nomura přistoupila ke stejnému kroku a předpověď upravila z předešlých 4,8 procenta na 5,1 procenta.

„Stejně jako v srpnu i zářijová měsíční aktivita byla silnější, než se očekávalo. To je povzbudivé,“ uvedli ekonomové JP Morgan.

„Pozornost vlády a trhu se přesune k růstovému výhledu na příští rok. Klíčovou otázkou je, jaký růstový cíl vláda stanoví a jak velké bude fiskální uvolňování,“ dodal Č'-wej Čang.

V Číně jsou prázdné byty pro více než miliardu lidí

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám