Hlavní obsah

Hospodářská komora proti Maláčové: Zneužila inspektory pro volební kampaň

Novinky, bož

Hospodářská komora se ostře vymezila proti ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD) a jejímu poradci Matěji Stropnickému (za ČSSD). Podle komory zavlekli státní úřady do předvolební kampaně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý

Článek

Podle komory oba politici poškodili věrohodnost Státního úřadu inspekce práce a inspektorátu cizinecké policie tím, že průběh kontrol a jejich závěry propojili s předvolebními aktivitami v rámci akce Férová práce.

Kontrolní úkony inspekcí byly podle mínění komory „učiněny v průběhu této předvolební kampaně sociální demokracie“. Vzniká tak prý otázka, nakolik byly nestranné.

Maláčová a Stropnický popisují výsledky kritizovaných kontrol ve firmách

Domácí

„V této předvolební agitce, která byla účelově vytvořena s cílem získat politické body na vyhrocení konfliktu mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, jednoznačně došlo k poškození věrohodnosti státní kontroly, která by si ale měla zakládat na nestrannosti,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

„Pokud docházelo k výraznému porušování zákoníku práce či dalších pracovněprávních předpisů, jak je od počátku této aktivity naznačováno, jistě se tak nezačalo dít v posledních třech měsících, a pokud by nešlo pouze o politické divadlo, řešila by paní ministryně tento problém se zaměstnavateli již několik let. To se však nedělo,“ upozornil Dlouhý na fakt, že Maláčová stojí v čele resortu celé čtyřleté volební období.

Hospodářská komora také Stropnickému a Maláčové vytýká, že porušovali práva zaměstnanců, když bez souhlasu pořizovali a zveřejňovali jejich fotografie. Stropnický hned při první akci v Krupce bez souhlasu vyfotil prostory továrny i se zaměstnanci a fotografii zveřejnil na Facebooku. Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) na základě toho obdržel podnět.

Stropnický také v tomto příspěvku uvedl, že se kontroly „účastnil“. Tiskový mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Vladimír Dostálek Novinkám sdělil, že Stropnický, který pracuje jako poradce ministryně Jany Maláčové (ČSSD), se kontroly neúčastnil jako přizvaná osoba, nýbrž dohlížel na kontrolory.

Úřad pro ochranu osobních údajů dostal stížnost na Stropnického fotografování zaměstnanců

Ekonomika

Z informací ministerstva plynulo, že se kontroly týkaly 14 pracovišť vybraných průmyslových firem a 58 zaměstnavatelů poskytující služby na základě obchodních smluv nebo agentur práce. Na středu ministryně svolala tiskovou konferenci k výsledkům akce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám