Hlavní obsah

Hospodaření Prahy skončilo v pololetí desetimiliardovým přebytkem

Hospodaření hlavního města Prahy skončilo letos v prvním pololetí přebytkem zhruba 9,41 miliardy korun, což je meziročně o asi 5,5 miliardy korun více. Hospodaření ovlivnily nižší výdaje, než město očekávalo, a vyšší příjmy.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Kongresové centrum Praha na archivním snímku

Článek

Příjmy činily 51,79 miliardy Kč a výdaje asi 42,4 miliardy korun. Na investice město zatím vydalo zhruba 4,76 miliardy Kč. Vyplývá to z výsledku hospodaření k 30. červnu 2021, který v pondělí schválili pražští radní.

Nejvíc peněz získalo město na daňových příjmech, a to 31,87 miliardy korun. Druhou nejvyšší částku získalo na tzv. transferech, které tvoří mj. peníze ze státního rozpočtu.

Praha tak obdržela přes 18 miliard korun. Další peníze Praha získala na nedaňových či kapitálových příjmech.

Státní dluh lze zaplatit i růstem ekonomiky. Pro Česko už je ale pozdě

Ekonomika

Na straně výdajů tvořily největší položku běžné výdaje, na které šlo 37,64 miliardy Kč. Nejvíc peněz vydalo hlavní město na školství a sport, a to asi 12,9 miliardy Kč.

Druhou nejnákladnější rozpočtovou kapitolou byla doprava se zhruba 12,3 miliardy Kč. Nejvíce peněz pak v porovnání s původně v rozpočtu plánovanou částkou šlo do zdravotnictví a na sociální péči.

V prvním pololetí město proinvestovalo zmíněných asi 4,76 miliardy korun. To představuje 19,74 procenta částky tzv. upraveného rozpočtu.

Praha v průběhu roku rozpočet upravuje podle aktuálního vývoje hospodaření. Původně tak byla na investice v rozpočtu schválená částka 19,42 miliardy korun, která byla navýšená na asi 24 miliard Kč.

Praha opraví Průmyslový palác

Ekonomika

Nízké čerpání je podle dokumentu zapříčiněno povolovacími a plánovacími procesy nebo sezonností prací. Podle Vyhnánka se proinvestovaná částka v následujících měsících zvýší. Nejvíce peněz se proinvestovalo v dopravě.

Zastupitelé hlavního města na konci loňského roku schválili rozpočet hlavního města jako celku s příjmy 79,1 miliardy a výdaji 89,15 miliardy korun.

V průběhu letošního roku byly k 30. červnu navýšeny příjmy na zhruba 86,24 miliardy a výdaje 101,62 miliardy. Rozdíl Praha pokryje mimo jiné z peněz od státu.

Reklama

Související články

Praha opraví Průmyslový palác

Pražští radní v pondělí schválili dostavbu a opravu Průmyslového paláce na Výstavišti, jehož levé křídlo zničil oheň před 13 lety. Předpokládá se, že práce na...

Výběr článků

Načítám