Hlavní obsah

Horníci chtějí stávkovat a bojkotovat ČSSD

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hodinovou výstražnou stávkou a bojkotem ČSSD pohrozili ve čtvrtek předáci Odborového svazu hornictví. Nelíbí se jim, že ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) zrušil důležitou vyhlášku číslo devatenáct z roku 1991. Ta hlubinným a uranovým horníkům zaručovala při odchodu z dolu ze zdravotních důvodů vysoké jednorázové odchodné.

Foto: S.Šindelářová

Malíř Josef Šidák se svými obrazy

Článek

Odchodné představovalo desetinásobek až čtrnáctinásobek jejich průměrného platu a po dobu jednoho roku doplatek do průměrného výdělku. Podle odborářů se průměrný výdělek horníků pohybuje od 20 do 22 tisíc korun.

"Toto nesystémové a neústavní zrušení jednoho ze základních předpisů považujeme za jeden z dalších kroků, které tato vláda, její premiér a sociálně demokratičtí ministři podléhající tlaku zaměstnavatelů a pravicových stran provádějí na úkor zaměstnanců," prohlásil před novináři místopředseda svazu František Nekola.

"Netvrdíme, že se vyhláška nepřežívala, ale mělo se s námi jednat," dodal. Podle odborů je vyhláška zrušena bez náhrady, což, jak předáci tvrdí, bude mít za následek, že příště odejdou horníci ze šachty s odstupným, které umožňuje zákoník práce, tedy se dvěma platy.

Podle Nekoly tak ČSSD porušila své předvolební sliby. "Jestliže vláda nebude ochotna upravit již učiněné kroky v sociální oblasti, vyzve svaz své členy a všechny zaměstnance k bojkotu sociální demokracie a ostatních stran vládní koalice," uvedl Nekola. "Budeme podporovat nezávislé," doplnil ho druhý místopředseda hornického svazu Jan Sábel. xxxx Zaměstnanci dolu Paskov rozhodnou v pátek v referendu, zda v pondělí 1. prosince vstoupí do hodinové výstražné stávky. Pokud ano, konala by se v den, kdy v Ostravě bude zasedat Špidlova vláda.

Škromach: S odbory jsem jednal dva roky

"Je naprostý nesmysl, že bych s odboráři nejednal. Pan Sábel a další včetně bývalého předsedy Cyrila Zapletala byli u jednání, která probíhala ne měsíc nebo dva, ale téměř dva roky," prohlásil pro Právo Škromach.

Zdůraznil, že odboráři mají prostor pro jednání se zaměstnavatelem. "Pokud vím, tak ze strany zaměstnavatele byla velká snaha o to, aby tyto věci byly sjednány v kolektivní smlouvě. Myslím, že odbory mají dostatečnou autoritu nejen vůči vládě, ale i vůči vlastnímu zaměstnavateli, a dokáží pro své odboráře sjednat daleko lepší podmínky než byly v této vyhlášce," dodal Škromach s tím, že ačkoliv zrušení vyhlášky nabude účinnosti už v prosinci, požádal vedení Ostravsko-karvinských dolů (OKD), aby do konce roku ještě postupovalo podle starých pravidel, jakoby vyhláška existovala.

Podle Škromacha vyhláška z roku 1991 už splnila své poslání, protože zajistila sociální smír během zásadních restrukturalizačních změn tehdejších státních hornických organizací, které provázelo masivní propouštění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám