Hlavní obsah

Hogana, který v EK skončil kvůli golfovému večírku, nahradí McGuinnessová

Brusel

Phila Hogana nahradí v Evropské komisi irská europoslankyně Mairead McGuinnessová. Oznámila to v úterý šéfka exekutivy Evropské unie Ursula von der Leyenová. Hogan odstoupil po skandálu, který vyvolala jeho účast na golfovém večírku v Irsku. Akce porušovala nařízení úřadů proti šíření koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Mairead McGuinessová

Článek

Nové člence týmu svěřila von der Leyenová oblast finančních služeb, finanční stability a unie kapitálových trhů. Vlivné obchodní portfolio, které zastával Hogan, získá lotyšský místopředseda EK Valdis Dombrovskis.

Aby se McGuinnessová mohla ujmout funkce, musí její nominaci schválit Evropský parlament. Europoslanci budou hlasovat také o nových kompetencích pro Dombrovskise, který by měl dohlížet například na jednání o potenciálních obchodních dohodách se Spojenými státy nebo Čínou.

Dombrovskis bude také společně s komisařem pro ekonomiku Paolem Gentilonim dál EK reprezentovat na jednáních euroskupiny, tedy schůzky ministrů financí zemí platících eurem, doplnila von der Leyenová.

Irský eurokomisař Phil Hogan skončil. Kvůli golfovému večírku

Evropa

Předsedkyně Komise dostala od vlády v Dublinu na výběr ze dvou kandidátů, vedle McGuinnessové ještě dosavadního viceprezidenta Evropské investiční banky Andrewa McDowella.

Von der Leyenová ocenila zkušenosti současné místopředsedkyně EP, která je členkou evropského zákonodárného sboru od roku 2004. Nová irská komisařka bude díky nim přínosem pro unijní finanční politiku a přispěje k naplňování priorit, které představuje zvláště přechod k zelené a digitální ekonomice, uvedla šéfka Komise.

Hogan odstoupil z funkce po veřejném tlaku kvůli účasti na srpnovém večírku, na kterém se sešlo více než 80 lidí. V Irsku byla přitom v té době ve snaze zabránit šíření koronaviru povolena shromáždění maximálně 50 osob. Hogan také nedodržel povinnou karanténu po příjezdu do Bruselu, a cestou na večírek se ke všemu dopustil dopravního přestupku, když při řízení používal telefon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám