Hlavní obsah

Hejtman Kuba: Pomoc našeho kraje je cílená, ne plošná

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) v rozhovoru pro Právo odmítl, že by jeho plán vyplácet vlastní „sociální dávky“ potřebným během energetické krize byl naschvál vládě Petra Fialy (ODS). Tu opoziční ANO kritizuje za opožděnou a nedostatečnou pomoc, zatímco od některých ekonomických analytiků zaznívají vůči vládě výtky, že chce pomáhat plošně.

Foto: Právo

Jihočeský Hejtman Martin Kuba (ODS)

Článek

Chcete v Jihočeském kraji vyplácet potřebným až čtyři tisíce měsíčně, aby snáze překonali energetickou krizi. Na billboardu s vaší tváří píšete: „Vím, že pro hodně z vás to teď bude těžké. Tady na jihu Čech vám pomůžeme.“ Není to od vás naschvál vládě?

V žádném případě. Chceme pomoci Jihočechům, stejně jako jsme je chtěli co nejlépe provést covidem, stejně jako jsme rychle zřídili krajské asistenční centrum pro uprchlíky. Nyní chceme pomoci těm, kteří mohou být postiženi inflací či vysokými cenami energií.

Síkela: Příspěvek na energie lidé dostanou ve faktuře na elektřinu

Domácí

Je to pomoc cílená. Na základě konzultací jsme vytipovali skupiny obyvatel, které by mohly mít problémy. Těm chceme pomoci zafinancovat například mimoškolní aktivity dětí, protože nechceme zabrzdit rozvoj jihočeských dětí. Pomůžeme i starobním nebo invalidním důchodcům, kteří nemají možnost si přivydělat.

Říkáte tím ale, že vládní pomoc, například prostřednictvím úsporného tarifu, asi nebude dostatečná.

Míru této pomoci neumím odhadnout, to musí posoudit kolegové z vlády. Chceme mít jistotu, že nízkopříjmové skupiny, kterých je u nás zhruba třicet procent, nebudou mít problémy například se zaplacením jazykových a sportovních kurzů pro své děti. Tento program cílí na první pololetí školního roku.

Nechci, aby to vypadalo, jako že se hádáme s vládou. Kaž­dý politik by měl řešit problémy, které lidé mají a mohou mít. Tato pomoc nemá být plošná. Jsem přesvědčen, že jsou skupiny, které mají peněz dostatek a pomoc nepotřebují, ale stejně tak jsou lidé, kteří tu pomoc potřebují mnohem víc.

S cenami energií mohou pomoci dividendy ČEZ, shodují se analytici

Ekonomika

Někteří hejtmani různých stranických barev vaše jednání kritizují jako populistické a poukazují na to, že když lidem přidáte, musíte ty peníze sebrat někde, kde mohou chybět.

Já s hejtmany osobně komunikuji a nikdo mi nic takového neřekl. Shodneme se na tom, že každý máme o svém kraji rozhodovat, od toho jsme hejtmani. Já jsem slíbil Jihočechům, že se budu o svůj kraj starat.

Ten program není populistický, je to cílená sociální pomoc v krizové době. Navíc nijak neohrožuje náš rozpočet. Za prvních sedm měsíců tohoto roku máme v rozpočtu o 700 milionů, se kterými jsme nepočítali, navíc. Asi třetinu využijeme na tuto pomoc.

Při inflaci vznikají vyšší výběry DPH. Jsou to peníze, jež lidé utrácejí, a přijde mi korektní využít tuto částku na pomoc těm nejvíce zasaženým lidem. Plně přitom respektuji, že každý hejtman vydává finance na něco jiného.

Reklama

Výběr článků

Načítám