Hlavní obsah

Havlíček: Těžba černého uhlí na Karvinsku by mohla trvat déle

Právo, Pavel Karban
Karviná

Těžba uhlí na Karvinsku bude pokračovat zřejmě déle, než se čekalo. Po návštěvě Dolu Darkov, který je od února v útlumu, to řekl ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO). Nechtěl spekulovat, kdy na to dojde.

Ministr Havlíček se v Darkově převlékl do hornického a prohlédl si důlVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„V tuto chvíli to nevypadá, že by to bylo nějaké unáhlené nebo rychlé uzavírání, protože ekonomika začíná přát opět těžbě, cena uhlí jde nahoru. Takže rozhodně to nebude tak, jak se třeba anoncovalo v tomto roce. Bude to o něco později. Kdy to bude, bych v tuto chvíli nespekuloval. Je to pod Priskem, což je pod ministerstvem financí. Oni rozhodnou o další těžbě, ale vypadá to, že teď ještě nějakou dobu ta těžba bude,“ prohlásil vicepremiér.

Havlíček se také převlékl do hornického a sjel dolů do šachet, prý proto, aby se podíval, jak to v místech, kde těžba už skončila, nyní vypadá.

OKD zavírá další šachtu, poslední vozík vyvezli horníci i z Armády

Domácí

„Je to úžasné inženýrské dílo. Je pravda, že je to trošku o nostalgii, 170 let se tady těžilo, něco se vytvořilo. Uhlí nám tady tvořilo po staletí nebo minimálně desetiletí velmi stabilní zdroj vytápění i elektřiny. To všechno končí, ale něco končí, něco začíná,“ řekl ministr poté, co vyjel na povrch z téměř devítisetmetrové hloubky.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ministr Karel Havlíček v Dole Darkov

Se zástupci státního podniku Diamo, které utlumované doly přebralo od OKD, debatoval Havlíček i o pozdějším využití šachet.

„Jsou tady vizionářské projekty, že by se zde mohla udělat výzkumná centra, laboratoře. Já tomu fandím a pokud by se takový projekt dal dohromady, tak podle mě by se na to zdroje sehnat daly,“ řekl s tím, že na mysli má evropské zdroje.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ministr Karel Havlíček navštívil Důl Darkov

Podle ředitele odštěpného závodu Darkov Josefa Lazárka bude zajišťovací režim, likvidace hlavních důlních děl a zajištění důlních objektů trvat na uzavřených dolech ještě zhruba pět let.

Ve všech dolech na Karvinsku se opět začne těžit uhlí

Domácí

„Pak je tady spousta práce na povrchových objektech, příprava k využití. A zájmem Diama je využít i tu důlní část k energetickým projektům, jako je čerpání plynu nebo geotermální energie,“ poukázal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám