Hlavní obsah

Google ve Francii zaplatí miliardovou pokutu

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký internetový gigant Google ve Francii zaplatí pokutu 220 milionů eur (5,6 miliardy Kč). Při prodeji reklamy upřednostňoval vlastní produkty před klientskými, čímž podle francouzského úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zneužíval dominantního postavení na trhu.

Foto: Mike Blake, Reuters

Logo Googlu na jedné z jeho budov v Irvine v Kalifornii

Článek

„Rozhodnutí pokutovat Google má zvláštní význam, protože jde o první rozhodnutí na světě zaměřené na složité algoritmické aukční procesy, na které on-line reklama spoléhá,” uvedla ředitelka úřadu Isabelle de Silvaová.

Dodala, že konečná pokuta je nižší, protože se úřad s americkou firmou dohodl. Detaily ale neupřesnila.

Země skupiny G7 se dohodly na 15procentní dani ze zisku globálních firem

Ekonomika

Společnost v rámci dohody souhlasila, že dosavadní praxi změní.

Google již dříve slíbil zaplatit francouzským vydavatelům novin v příštích třech letech 76 milionů dolarů (1,58 miliardy korun) na základě dohody s lobbistickým sdružením Alliance de la presse d'information générale (Apig). To zastupuje francouzské celonárodní a regionální deníky, které chtěly peníze za to, že Google odkazuje na jejich obsah.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko dalo společnosti Google ultimátum

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor dal v pondělí americké společnosti Google 24 hodin, aby vymazala vše, co ruské úřady označily za zakázaný obsah. Úřad...

Výběr článků

Načítám