Hlavní obsah

Gazprom zastavil Ukrajině plyn, tlak klesl i v potrubí na Slovensku

– MOSKVA/KYJEV

Ruský státní podnik Gazprom v neděli postupně odpojil Ukrajinu od dodávek plynu. Stalo se tak poté, co země podle Gazpromu nepřistoupila na dohodu o jím navržených cenách plynu od konce března. Přes Ukrajinu vedou plynovody dál do střední a západní Evropy. Maďarský dodavatel MOL v neděli večer oznámil, že přívod plynu je nižší o 25 procent, tlak je nižší i v plynovodech na Slovensku a v Polsku.

Článek

Společnost Slovenský plynárenský priemysel (SPP), která přepravu plynu na Slovensku zajišťuje oznámila, že plak v truibkách poklesl, k výpadkům ale nedochází. "Plyn pro potřeby Slovenské republiky i na západ nadále proudí, momentálně s o něco nižším tlakem. Jsou to výkyvy, se kterými se zatím dokážeme vypořádat," sdělila mluvčí firmy Dana Kršáková.

Maďarský MOL kvůli poklesu nařídil velkým spotřebitelům, aby tam, kde je to možné, od pondělka přešli na topení ropou. "Dodávky plynu jsou nyní nižší o více než 25 procent, takže od zítřka nařizujeme velkým odběratelům přejít na ropu," řekl agentuře Reuters mluvčí MOL Sandor Kantor

Problémy hlásí i Polsko. Zdejší ministr hospodářství oznámil, že po zastavení dodávek Ukrajině klesl polský odběr plynu o 14 procent. Varšava ujistila spotřebitele, že je schopna pokrýt výpadek domácími rezervami. Navíc Polsko může kompenzovat úbytek tlaku z ukrajinského směru požadavkem na zesílení toku přes běloruskou větev plynovodu.

Dodávky do ČR zatím bez problémů

Tuzemský dovozce plynu RWE Transgas sdělil, že zásobování České republiky plynem probíhá normálně a nebyl zaznamenán žádný pokles.

Gazprom uvedl, že odebral Ukrajině dodávky 120 miliónů krychlových metrů denně. Dále na západ od Ukrajiny, tedy i do České republiky a na Slovensko, Gazprom stále posílá 360 miliónů kubíků denně.

Ukrajinský Naftogaz omezení dodávek potvrdil. Uvedl však, že krok Gazpromu může omezit proud plynu dále do Evropy. "Některými tranzitními trasami plyn vůbec neproudí, což může vést k poklesu tlaku ve všech plynovodech a omezit celkové dodávky plynu na Ukrajinu i do Evropy," řekl mluvčí Naftogazu Eduard Zanjuk.

Mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský řekl, že zastavení dodávek plynu Ukrajině se na dodávkách do Česka nijak neprojevilo. "Zásobování probíhá normálně, nezaznamenali jsme žádný pokles, pro odběratele v Česku se nic nemění," uvedl. Nasmlouvané objemy proudí přes Česko i dále do západní Evropy, dodal.

Ukrajina bere z Ruska asi třetinu své spotřeby plynu.

Zvýšení na tržní ceny

Rusko dosud dodávalo Ukrajině plyn za netržní cenu 50 dolarů za tisíc kubických metrů plynu. Nyní chce cenu zvýšit na 230 dolarů za stejné množství, argumentuje tím, že podobnou sumu platí jiné evropské státy.

Ukrajina se brání tím, že zvýšení je velké a náhlé. Tvrdí, že je politicky motivované poté, co se loni změnilo vedení státu a prezidentem se stal Viktor Juščenko, který avizoval příklon země více k Evropě a ne tak blízkou spolupráci s Ruskem, jaká byla v Ukrajině zvykem.

Kyjev tvrdí, že má dostatečné zásoby plynu na několik týdnů.

Ministři EU se sejdou příští týden

Ruský prezident Vladimír Putin v sobotu navrhl, že Rusko nechá současné ceny ještě jedno čtvrtletí, pak je zvýší. Ukrajina nejprve souhlasila, dohodu ale podle Gazpromu v termínu nepodepsala. Mluvčí ukrajinského premiéra Jurije Jekanurova řekl, že země dohodu neodmítá, o přesných cenách je ale ještě potřeba jednat.

Ministři zemí EU se chtějí sejít 4. ledna s energetickými odborníky, aby situaci na trhu s plynem řešili.

Z Ruska do Evropy veden plynovod ještě před Bělorusko. Před několika týdny se začal stavět další, který povede z Ruska do Německa pod Baltským mořem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko staví obří ropovod pod Baltským mořem

Plynárenská společnost Gazprom začala pod hladinou Baltského moře stavět plynovod, který povede přímo do Německa. Vyhne se tak tranzitním zemím. Stavba vyjde...

Gazprom odpojí Ukrajinu od dodávek plynu

Ruský plynárenský gigant Gazprom na přelomu roků oznámil, že od neděle odpojí Ukrajině dodávky zemního plynu. Rozhodl se tak poté, co země nepřistoupila...

Výběr článků

Načítám