Hlavní obsah

Gazprom odpojí Ukrajinu od dodávek plynu

MOSKVA

Ruský plynárenský gigant Gazprom na přelomu roků oznámil, že od neděle odpojí Ukrajině dodávky zemního plynu. Rozhodl se tak poté, co země nepřistoupila na podpis dohody o vyšších cenách plynu od dubna 2006.

Článek

Ceny chtěl Gazprom původně zvýšit od ledna, v sobotu odpoledne ale přišel prezident Vladimír Putin s nabídkou, že v prvním čtvrtletí roku může země, přes niž vedou plnovody dál do Evropy, odebírat plyn za nynější cenu.

Gazprom uvedl, že poslal na Ukrajinu návrh nové smlouvy a čekal na vyjádření Kyjeva. "Nový kontrakt obsahoval všechno, co navrhoval Putin - dodávky plynu v prvním čtvrtletí za starých cen a přechod na evropské ceny od druhého čtvrtletí. Ukrajina náš návrh odmítla. Znamená to, že stále platí plán zastavit dodávky od 10 hodin (8:00 SEČ)," řekl agentuře  Reuters mluvčí Gazpromu Sergej Kuprjanov.

Ukrajina nyní platí padesát dolarů za tisíc kubických metrů. Od druhého čtvrtletí by se cena měla zvýšit na 230 dolarů. Rusko argumentuje tím, že takovou cenu platí státy v Evropě.

Spor může ohrozit dodávky do Evropy

Spor může ohrozit dodávky plynu i do střední Evropy. To by se stalo, pokud by Ukrajina i přes zastavení dodávek brala část plynu, který je určen pro jiné země. Z Ruska vedou dál na západ dva plynovody, jeden přes Ukrajinu, druhý přes Bělorusko.

Ukrajina se přitom běhe dne tvářila, že na dohodu přistoupí. Politici lidem slíbili, že plyn bude a že jsou ochotni na zvýšení na tržní ceny přistoupit, chtěli jen dál jednat o jejich výši.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám