Hlavní obsah

Gazprom: Sílou Sibiře odteklo do Číny rekordní množství plynu za den

Ruská plynárenská společnost Gazprom v pondělí dodala do Číny plynovodem Síla Sibiře rekordní objem plynu za den. Firma to podle médií oznámila v úterý, kdy je druhým dnem na návštěvě Moskvy čínský prezident Si Ťin-pching. Plynovod Síla Sibiře vede přes ruský Dálný východ na severovýchod Číny a Gazprom má monopol na vývoz plynu z Ruska sítí potrubí.

Foto: Reuters Photographer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Gazprom na dotaz agentury AFP odmítl sdělit přesné množství přepravené suroviny. Jsou to podle něj obchodní informace, které nesděluje.

Čínský prezident se na návštěvě Moskvy zaměřuje na posílení diplomatických a ekonomických vazeb, včetně těch v odvětví energetiky. V pondělí dlouze hovořil se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem při neformálním setkání.

Rusko už několik let usiluje o zvýšení dodávek plynu do Číny. Vývoz plynu do západních zemí prudce klesl po loňské invazi ruských sil na Ukrajinu, po které Západ uvalil na Rusko sérii obchodních i diplomatických sankcí.

Putin a Si Ťin-pching jednali v Moskvě. Stůl mezi nimi byl maličký

Zahraniční

Loni dosáhly dodávky suroviny plynovodem Síla Sibiře z ruského Dálného východu do Číny maxima 15,5 miliardy metrů krychlových. Do roku 2025 hodlá Moskva prostřednictvím této infrastruktury znásobit export 2,5krát na 38 miliard metrů krychlových ročně. Putin v článku, který Kreml zveřejnil v neděli večer, označil plynovod Síla Sibiře za „obchod století“.

Moskva a Peking by mohly brzy dokončit gigantický projekt „Síla Sibiře 2“. Tento plynovod povede z Ruska přes Mongolsko do provincie Sin-ťiang na severozápadě Číny. Měl by mít kapacitu 50 miliard metrů krychlových ročně, což je téměř tolik jako podmořský plynovod Nord Stream z Ruska do Německa. Jeho kapacita činí 55 miliard metrů krychlových za rok, po sabotáži z loňského září je ale mimo provoz.

Cena plynu pro evropský trh klesla pod 40 eur, je nejníže od července 2021

Ekonomika

Podezřelí z útoku na Nord Stream možná hovořili česky

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám