Hlavní obsah

Gazprom pohrozil zastavením dodávek plynu do Moldavska

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom by mohla zcela zastavit dodávky plynu do Moldavska, pokud tato země do 20. října nesplní své platební závazky. Oznámila to firma s tím, že si vyhrazuje právo kdykoliv smlouvu o dodávkách anulovat.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Logo společnosti Gazprom.

Článek

Moldavský vicepremiér a ministr infrastruktury Andrei Spinu už v pátek oznámil, že Gazprom sdělil Moldavsku, že v říjnu sníží dodávky o zhruba 30 procent.

Gazprom v úterý uvedl, že byl tento měsíc nucen snížit dodávky do Moldavska zhruba o třetinu na 5,7 milionu krychlových metrů denně, protože mu ukrajinská firma Naftogaz odmítla poskytnout dostatečnou tranzitní kapacitu.

Moldavsko, které je na ruském plynu silně závislé, je jednou z nejchudších zemí Evropy. Prudký nárůst cen plynu po začátku ruské invaze na Ukrajinu v zemi vyvolal politické napětí.

Gazprom: Naftogazu hrozí sankce, jež mohou zastavit tranzit plynu přes Ukrajinu

Evropa

Moldavská prezidentka Maia Sanduová opakovaně odsoudila válku Moskvy proti Ukrajině a usiluje o členství své země v Evropské unii. Kritici jí vyčítají, že měla vyjednat lepší dohodu o dodávkách plynu s Ruskem, které je hlavním dodavatelem této suroviny do Moldavska.

Minulý měsíc v moldavském hlavním městě Kišiněvě několik tisíc lidí demonstrovalo za demisi prozápadní vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám