Hlavní obsah

Gazprom je za druhé čtvrtletí kvůli poklesu vývozu do Evropy ve ztrátě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský plynárenský gigant Gazprom se v letošním druhém čtvrtletí propadl do ztráty 18,6 miliardy rublů (zhruba 4,3 miliardy Kč) po zisku 1,03 bilionu rublů (téměř 240 miliard Kč) před rokem. Ve středu o tom informovala agentura Reuters. Výsledky podniku zasáhl prudký pokles vývozu do Evropy.

Foto: Seeger Patrick, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Firma rovněž oznámila, že za první pololetí jí klesl čistý zisk na 296 miliard rublů z 2,5 bilionu rublů před rokem.

„Pokles exportu do Evropy částečně kompenzovaly dodávky do Číny, které pokračují v růstu,“ uvedl náměstek ředitele Gazpromu Famil Sadygov. Poukázal také na příznivý vliv aktivit v ropném průmyslu.

Čísla o exportu Gazprom přestal zveřejňovat. Podle výpočtů agentury Reuters dodávky firmy do Evropy v období od ledna do července činily zhruba 15 miliard krychlových metrů, zatímco v celém loňském roce dosáhly 62 miliard krychlových metrů.

Společnost Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů.

Situace kolem dodávek ruského plynu do Evropy se zkomplikovala, když Rusko loni v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Rusko loni mimo jiné zastavilo provoz plynovodu Nord Stream 1, který dodával ruský plyn po dně Baltského moře do Německa. Nord Stream 1 mohl přepravovat až 167 milionů metrů krychlových denně.

Ruská Sberbank vykázala rekordní zisk 90 miliard

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám