Hlavní obsah

O Dukovany se utkají všichni tři zájemci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzská EDF, jihokorejská KHNP i americký Westinghouse v úterý v pražské centrále energetické společnosti ČEZ podaly svou finální nabídku na stavbu jaderného bloku v Dukovanech. Spolu s tím uchazeči podali i nezávazné nabídky na další tři reaktory. ČEZ nyní nabídky vyhodnotí a následně předá hodnoticí zprávu ke schválení vládě. Nový blok by měl být dokončen do roku 2036.

Foto: Hedvika Fialová, Novinky

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Ačkoliv cena sdělena nebyla, spekuluje se nejméně o dvou stovkách miliard korun, čímž se tendr stává největší soutěží v historii Česka.

Část financí na projekt a stavbu bloku by měl ČEZ poskytnout stát, což bude výrazně levnější, než kdyby si firma musela půjčovat peníze od bank.

Výměnou bude stát elektřinu vyrobenou v novém bloku vykupovat za předem stanovenou cenu, jejíž výše ale ještě není stanovena.

Dukovany mají územní rozhodnutí pro stavbu dvou nových bloků

Ekonomika

Součástí soutěže je i opce na stavbu dalšího bloku v Dukovanech a dvou v Temelíně. Celkem by tak vítěz mohl stavět čtyři jaderné bloky.

„Obdrželi jsme finální nabídky od uchazečů na stavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech. Americko-kanadský Westinghouse, francouzská EDF a jihokorejská společnost KHNP předložily závaznou nabídku na 5. blok Dukovan a nezávazné nabídky na další tři bloky,“ potvrdil na sociální síti X generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

„Nabídky posoudíme z ekonomického, obchodního a technického hlediska, hodnoticí zprávu předáme ministerstvu průmyslu a obchodu, potažmo vládě ČR k finálnímu rozhodnutí,“ dodal.

„Věříme, že soutěž vyhrajeme. Naší výhodou je, že se jedná o evropské řešení. Nabízíme ověřený projekt a také silné zapojení českých dodavatelů,“ uvedl ředitel české pobočky EDF Roman Zdebor.

Dodal, že považuje čitelnost řešení za konkurenční výhodu proti dalším uchazečům. Technickou i komerční část přinesli zástupci EDF na centrálu ČEZ na devíti CD.

Podle zástupce korejské společnosti KHNP Harryho Changa se snažili vyhovět potřebám a podmínkám českého tendru. Dodal, že nechtějí být přehnaně sebevědomí, ale i tak věří v úspěch.

Soutěž byla vyhlášena loni v březnu, účastnit se jí nesměly čínská CGN ani ruský Rosatom. První nabídky ČEZ obdržel koncem listopadu 2022. Desítky tisíc stran potom v přísně střežených místnostech v Dukovanech, Temelíně a Praze vyhodnocovalo 180 expertů ČEZ.

Od konce února potom firma dále jednala s uchazeči a dala jim čas na podání finálních nabídek do půlky září. Na základě žádostí uchazečů ČEZ termín dvakrát prodloužil, naposledy do konce října.

ČEZ bude nyní nabídky posuzovat a pak vyhodnocení předloží vládě. O vítězi soutěže by mělo být jasno nejpozději do konce příštího roku. Poté se s vyhodnocením nabídek seznámí stát, který se k nim vyjádří do března 2024.

Stát může kdykoli v průběhu výběrového řízení na základě usnesení vlády prostřednictvím ministra průmyslu a obchodu vyřadit či odmítnout z bezpečnostních důvodů jakéhokoliv uchazeče.

Samotná stavba by měla začít v roce 2029 a blok by měl být do zkušebního provozu uveden v roce 2036.

Tendr na jadernou dostavbu původně vyhlásil ČEZ v roce 2009. Tehdy ale šlo o stavbu dvou bloků v Temelíně. Tendr však o pět let později zrušila koaliční vláda soc. dem., ANO a KDU-ČSL Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Odmítla totiž státní finanční podporu rozvoje jaderné energetiky. Odpor kladl tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO). Později jako premiér rozjel přípravy na dukovanský tendr, přičemž přistoupil i na model spolufinancování, který předtím odmítal.

Dostavět zároveň Dukovany i Temelín může být problém

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám