Hlavní obsah

Dukovany mají územní rozhodnutí pro stavbu dvou nových bloků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dukovany
Aktualizováno

V Dukovanech budou moci ke čtyřem stávajícím přibýt až dva další jaderné bloky. Územní rozhodnutí v pondělí vydalo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Nabídky na stavbu jednoho dukovanského bloku s možností následné výstavby dalšího bloku v lokalitě a dvou v Temelíně obdrží ČEZ od zájemců EDF, Westinghouse a KHNP nejpozději v úterý.

Na základě územního rozhodnutí může ČEZ pokračovat v přípravách nového jaderného zdroje v Dukovanech podle harmonogramu.

„Budoucí výroba elektřiny bude stát jak na obnovitelných zdrojích energie, tak na jaderné energetice. Podíl jádra na její výrobě se bude až do konce roku 2030 pohybovat okolo 40 procent,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Temelín a Dukovany díky inovaci zvýší výrobu

Ekonomika

„Tímto krokem jsme úspěšně splnili další z milníků harmonogramu příprav. Současně je to i jasný signál pro všechny uchazeče v rámci probíhajícího tendru na výstavbu nových jaderných zdrojů, že povolovací proces je naplňován“ prohlásil šéf ČEZ Daniel Beneš.

Žádost o vydání územního rozhodnutí podala dceřiná společnost ČEZ, Elektrárna Dukovany II, na odbor výstavby Městského úřadu v Třebíči v červnu 2021.

„Ten s ohledem na nutnost řešení námitek účastníků řízení ze systémové podjatosti úředníků, aktualizace Politiky územního rozvoje ČR a změny platné legislativy v průběhu řízení, ale i rozsahu dokumentace šestkrát požádal o prodloužení lhůty k vydání rozhodnutí,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Dostavět zároveň Dukovany i Temelín může být problém

Ekonomika

Po změně stavebního zákona bylo správní řízení letos v červenci převedeno do gesce resortu průmyslu.

„Již dříve jsme obdrželi souhlasné stanovisko k posouzení vlivu na životní prostředí EIA i povolení k umístění jaderného zařízení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a autorizaci na výstavbu jaderné elektrárny od ministerstva průmyslu a obchodu,“ dodal ředitel divize Nová energetika ČEZ Tomáš Pleskač.

Soutěž na dukovanský blok vyhlásil ČEZ loni v březnu. První nabídky podali tři zájemci v listopadu 2022, ČEZ s nimi následně vedl jednání o vylepšení nabídek. Od úterý bude firma nabídky vyhodnocovat, následně předá hodnoticí zprávu vládě. O vítězi by mělo být jasno do konce příštího roku.

Stát by měl ČEZ na stavbu poskytnout peníze za výhodnějších podmínek než u bank. Za to by měla firma státu prodávat elektřinu za předem stanovenou cenu. Věnuje se tomu pozměňovací návrh liniového zákona, který je před třetím čtením ve Sněmovně.

Zavádí možnost vykupovat elektřinu vyrobenou z jádra za předem danou cenu. Kdyby cena na trhu klesla, stát by rozdíl firmě dorovnal. Pokud by naopak vzrostla, platil by státu ČEZ.

Elektřina z Temelína by domácnostem vystačila na 19 let

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám