Hlavní obsah

Francouzská EDF jednala s českými dodavateli pro Dukovany

Právo, pro

Francouzská EDF, která je jedním ze zájemců o stavbu pátého jaderného bloku v Dukovanech, uspořádala koncem minulého týdne na francouzském velvyslanectví v Praze setkání s českými firmami, které by se mohly na projektu podílet.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Zúčastnilo se více než 50 českých společností. Spolu s trojicí českých průmyslových sdružení CPIA, AtomEx a NSK to byly  například Metrostav, Škoda JS, ZAT, Sigma Group, ÚJV Řež, I Energo, Hutní montáže a BAEST Machines & Structures. Firmy měly příležitost jednat o spolupráci s klíčovými partnery EDF, Bouygues Travaux Publics a GE Steam Power.

„Česká republika a Francie sdílejí dlouhodobou vizi, podle níž je jaderná energie klíčová pro zabezpečení našich dodávek a pro naši schopnost naplňovat cíle v oblasti klimatu stanovené v rámci EU a v rámci Pařížské dohody,“ uvedl francouzský velvyslanec Alexis Dutertre.

ČEZ oslovil kvůli dostavbě Dukovan tři firmy

Ekonomika

Francouzská vláda se podle něho zavazuje k dlouhodobému partnerství s ČR a přináší evropskou přidanou hodnotu, technologii EPR 1200 certifikovanou ve třech evropských zemích. Firma chce také plně zapojit místní dodavatelský řetězec v rámci projektu i v rámci budoucích projektů v Evropě.

Tendr na dostavbu bloku vypíše příští vláda, kromě EDF se jej chce účastnit i korejská KHNP a severoamerický Westinghouse. Čínskou CGN a ruský Rosatom vláda vyloučila. Stavba má začít v roce 2029 a blok má být připojen do sítě v roce 2036.

Reklama

Související články

Sněmovna schválila lex Dukovany

Poslanci ve středu schválili ve třetím čtení tzv. lex Dukovany, návrh zákona o opatřeních k přechodu Česka k nízkouhlíkové energetice. Odsouhlasena ve středu...

Výběr článků

Načítám