Hlavní obsah

Crouzet: Bez jádra klimatických cílů nedosáhneme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klimatických cílů není možné dosáhnout bez jaderné energie, míní francouzský vysoký představitel pro jadernou energii Philippe Crouzet. Ten začátkem května jednal v Praze s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO) a představiteli společnosti ČEZ o dostavbě pátého bloku elektrárny v Dukovanech.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

„Klimatických cílů není ve Francii, České republice ani v celé Evropě možné dosáhnout bez jaderné energie. Když budeme pouze snít o navýšení výroby z fotovoltaických a větrných elektráren, cíle nedosáhneme,“ uvedl při setkání s médii na francouzském velvyslanectví.

Obě země podle něho sdílí společnou vizi a považují jádro za klíč k úspěšné bezuhlíkové ekonomice. Uvedl, že Francie podporuje Českou republiku v diskusích s Bruselem a jako dlouhodobého partnera v oblasti jádra. Připomněl, že v této oblasti jdou ruku v ruce byznys a politika, kdy je jádro předmětem regulace EU v oblasti konkurence a státní pomoci.

Dukovany výhodné pro obě strany

Dostavba dukovanského bloku by podle něho byla skvělým byznysem pro francouzskou EDF, ale i pro český dodavatelský řetězec.

ČEZ doplnil dokumentaci, s Rosatomem se nepočítá

Ekonomika

Jako výhodu EDF oproti jihokorejskému KHNP a severoamerickému Westinghousu, které se budou účastnit tendru na dostavbu bloku, označil to, že francouzská společnost má jako jediná technologii licencovanou čtyřmi úřady, má zkušenosti s exportem a specifický přístup k lokálním dodavatelům.

„Třeba ve Velké Británii se místní podniky podílí na projektu ze 65 procent,“ řekl. EDF nabídne verzi reaktoru EPR 1600 MW o výkonu 1200 MW, který by se měl licencovat právě v České republice.

Uvedl, že šest měsíců na podání nabídek, jak se s tím teď počítá, je poněkud krátká doba. „Bude zřejmě potřeba o několik měsíců více. Ve srovnání s jinými projekty jsou Dukovany velice komplexní a existují omezení, například množství vody,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám