Hlavní obsah

Francouzská automobilka PSA loni zvýšila odbyt o 15 procent

Aktualizováno

Francouzská automobilka PSA Group loni zvýšila odbyt o 15,4 procenta. Silný růst na Blízkém východě a v Latinské Americe pomohl překonat obtíže v Británii a Číně, uvedla v úterý firma. Výrobce vozů Peugeot a Citroën na celém světě prodal zhruba 3,63 miliónu aut, a může se tak prokázat podobně solidními čísly jako jeho domácí konkurent Renault.

Foto: Jan Handrejch, Právo

PSA společně s japonskou Toyotou provozuje kolínskou továrnu TPCA.

Článek

V Íránu firma díky zrušení mezinárodních sankcí prodala 444 600 aut, odbyt v Latinské Americe zvýšila o 12 procent. Bez započtení odbytu vozů automobilek Opel a Vauxhall, které PSA k prvnímu srpnu loňského roku převzala od amerického výrobce General Motors, se celosvětový prodej ale zvýšil jen o 2,6 procenta.

Silný růst skupina PSA zaznamenala i v Evropě, kde prodala o 23,2 procenta více automobilů. Celkem jich bylo 2,38 miliónu, z toho 376 400 vozů Opel/Vauxhall.

PSA loni zvýšila podíl na všech důležitých trzích s výjimkou Británie. V Evropě se jí to podařilo poprvé od roku 2010, a to o 0,3 procentního bodu na 11,1 procenta.

PSA má výrobní aktivity i v České republice, kde společně s japonskou Toyotou provozuje kolínskou automobilku TPCA. Tento podnik předloni vyrobil přes 220 tisíc vozů. Za loňský rok však poprvé za čtyři roky očekává pokles produkce pod hranici 200 tisíc aut.

Reklama

Výběr článků

Načítám