Hlavní obsah

Francie zvažuje pozastavení vývozu elektřiny do Itálie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie by mohla na dva roky přerušit vývoz elektřiny do Itálie, protože se potýká s poklesem produkce ve svých jaderných elektrárnách. Informovala o tom v sobotu agentura Bloomberg. Dodávky z Francie se na italské spotřebě elektřiny podílejí zhruba pěti procenty.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí italského ministerstva energetiky v sobotu podle agentury Bloomberg uvedla, že Itálie již pracuje na plánech na vykompenzování jakéhokoliv omezení dodávek poté, co obdržela od francouzské elektrárenské společnosti EDF písemnou zprávu o možném zastavení vývozu.

Potvrdila tak dřívější zprávu listu La Repubblica. Mluvčí EDF nicméně tuto zprávu popřel s tím, že firma žádný dopis italským úřadům neposlala. Francouzské ministerstvo financí se odmítlo vyjádřit.

PŘEHLEDNĚ: Jak vlády v evropských zemích řeší drahé energie a vysokou inflaci

Ekonomika

Předpokládá se, že produkce jaderných elektráren EDF kvůli problémům s údržbou klesne na nejnižší úroveň za více než tři desetiletí, takže se Francie změní z tradičního čistého vývozce elektřiny v čistého dovozce. Pokles produkce elektřiny ve Francii prohlubuje energetickou krizi v Evropě, za kterou stojí omezování dodávek plynu z Ruska, píše Bloomberg.

Energetické problémy jsou testem solidarity mezi členskými zeměmi Evropské unie. Možné přerušení francouzských dodávek elektřiny do Itálie naznačuje, že v případě prohloubení energetické krize by mohly převážit národní zájmy, upozorňuje Bloomberg.

Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Rusko omezování dodávek plynu zdůvodňuje technickými problémy způsobenými sankcemi. Evropská unie ale tvrdí, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám