Hlavní obsah

Francie se dohodla s některými prodejci a výrobci potravin na snížení cen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská vláda se dohodla s prodejci a výrobci potravin na zintenzivnění boje proti inflaci, uvedl ve čtvrtek ministr financí Bruno Le Maire. Dodal nicméně, že některé podniky, například britsko-nizozemský producent spotřebního zboží Unilever, švýcarská potravinářská firma Nestlé či americký výrobce nealkoholických nápojů PepsiCo, se k dohodě odmítly připojit. Firmy se podle ministra v rámci dohody zavázaly zmrazit nebo snížit ceny u 5000 výrobků denní potřeby.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čtvrteční údaje o srpnovém vývoji spotřebitelských cen ve Francii ukázaly, že tempo růstu cen potravin je stále zhruba dvojnásobné ve srovnání s celkovou inflací. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v srpnu podle statistického úřadu zrychlilo na 5,7 procenta z červencových 5,1 procenta. Ceny potravin se v srpnu meziročně zvýšily o 11,1 procenta, jejich růst nicméně zpomalil z červencových 12,7 procenta.

Francouzské maloobchodní podniky, jako je Carrefour a Les Mousquetaires, tento týden upozornily, že francouzští spotřebitelé kvůli rostoucím životním nákladům omezují nákupy základních potravin. Z vysokých cen viní francouzští maloobchodníci velké nadnárodní podniky. Podle francouzské federace maloobchodu (FCD) zatím pouze 25 ze 75 velkých výrobců spotřebního zboží souhlasilo se snížením cen, a to navíc pouze u omezeného počtu produktů, informuje agentura Reuters.

„Nadnárodní podniky by mohly dělat mnohem více,“ uvedl Le Maire. Varoval přitom, že maloobchodníci, kteří snížení cen u dodavatelů nepřenesou na své zákazníky, by mohli čelit sankcím.

Také česká vláda se snaží vytvářet tlak na snižování cen potravin. Premiér Petr Fiala jednal minulý týden na mezinárodním agrosalonu Země živitelka o cenách potravin se zástupci oboru. Uvedl mimo jiné, že v České republice klesají ceny másla, cukru i mléka, zlevnit ale musejí i další potraviny. Podle ministra zemědělství Marka Výborného nesmějí být marže u potravin nepřiměřené.

Fiala rovněž kritizoval koncern Agrofert, někdejší premiér Andrej Babiš by podle něj mohl jedním rozhodnutím snížit ceny potravin. Babiš to odmítl, podle něj o cenách rozhodují řetězce. Babiš Agrofert vlastnil, pak ho převedl do svěřenských fondů.

Řetězce vykoupí kilo jablek za 13 Kč a prodají ho i za 60, to je drobátko moc, říkají ovocnáři

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám