Hlavní obsah

Francie nestíhá odstavené reaktory nahodit včas, hrozí blackouty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvádění odstavených jaderných reaktorů ve Francii zpět do provozu nabírá zpoždění, informovala agentura Bloomberg. Pokud se dostatek reaktorů nezprovozní včas, hrozí zemi výpadky elektřiny. Vzhledem k blížícímu se chladnému počasí by to mohlo mít vliv na celou Evropu, která se vyrovnává s výpadkem dodávek ruského plynu.

Foto: Profimedia.cz

Chladicí věže jaderné elektrárny ve francouzské obci Dampierre-en-Burly.

Článek

Francie byla dlouhá léta největším exportérem elektrické energie v Evropě. Zanedbané investice v jaderné energetice ale situaci výrazně změnily. Ještě v září bylo mimo provoz 32 z celkových 56 reaktorů v zemi. Z exportéra se tak letos stal importér elektřiny, což vedle omezených dodávek plynu z Ruska přispělo ke zvýšeným cenám komodity na evropské burze.

Povolali svářeče z USA a Kanady

Energetická společnost EDF, která jaderné elektrárny ve Francii provozuje, původně slíbila, že do zimy zprovozní všechny odstavené reaktory. Práce ale nabraly několikatýdenní zpoždění, a cíl se tak nepodaří splnit.

Scholz: Německo připraví prodloužení chodu všech svých jaderných elektráren

Ekonomika

EDF provádí na odstavených reaktorech nutné údržbové práce – většinou se jedná o trhliny v chladícich zařízeních. Na pomoc si EDF dokonce povolala stovku svářečů z USA a Kanady. Čas se ale krátí. K pátku bylo stále 25 reaktorů mimo provoz, a až udeří mrazy, což povede ke zvýšení spotřeby energie, mohou nastat blackouty. Před těmi v pátek opětovně varoval i francouzský provozovatel elektrické přenosové soustavy RTE.

„Vím, že týmy EDF jsou extrémně mobilizované. Musíme však být připraveni na každou situaci,“ řekla ve středu v parlamentu premiérka Elisabeth Borneová s tím, že v úvahu přichází možnost cílených výpadků během letošní zimy.

Situaci sleduje celá Evropa

Francie není na rozdíl od jiných evropských států jako třeba Německo na ruském plynu tolik závislá, její zranitelnost ale tkví právě v jaderné energetice, jež tvoří více než dvě třetiny celkového energetického mixu země.

Jak už bylo zmíněno, z francouzské produkce elektřiny navíc těžila celá Evropa. Chybějící energii z jádra tak nyní musí nahrazovat jiné zdroje, což dál komplikuje energetickou situaci v EU, která se zbavuje závislosti na ruském plynu.

Kvůli potenciálním výpadkům ve Francii jsou tak na pozoru provozovatelé sítí v celé Evropě. Může totiž nastat situace, že druhá největší ekonomika Evropské unie bude potřebovat dodatečný výkon. Pak už je otázkou, z jakých zdrojů by se energie pro Francii brala a jak velký vliv by to případně mělo na cenový vývoj elektřiny na burze.

Dosažení cíle nepravděpodobné

Francouzský energetický systém je „nepochybně napjatější než v předchozích letech,“ řekl Emeric de Vigan, viceprezident analytické společnosti Kpler. Vrácení více než tuctu reaktorů do sítě za čtyři týdny „se zdá, co se týče zdrojů, nemožné jak pro EDF, tak pro úřad pro jadernou bezpečnost“, dodal.

Prozatím je situace stabilní díky příznivým teplotám a naplněným zásobníkům plynu. V chladných zimních dnech, které teprve přijdou, ale dokáže elektrické vytápění francouzských domácností a kanceláří vysát až 40 procent dodávek, uvedl Bloomberg.

RTE počítá, že v lednu bude kvůli zdržení s pracemi na reaktorech operovat s výkonem nižším o tři až čtyři gigawatty, než byl původní odhad o 45 gigawattech.

Dosažení lednového cíle je „nepravděpodobné, i když to není nemožné. Bude to záviset na pokroku v náročných údržbových pracích a opravách“, řekl Thomas Veyrenc, výkonný ředitel RTE.

Do jaderných kapacit v EU bude potřeba investovat až 450 miliard eur, tvrdí eurokomisařka

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám