Hlavní obsah

Francie bude lidem přispívat na opravy obuvi i oblečení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ulomený podpatek, roztržené kalhoty nebo chybějící knoflíky na košili? Pokud žijete ve Francii, list The Guardian radí takové boty či oblečení nevyhazovat, protože tamní vláda bude od října vyplácet „bonus za opravy“.

Foto: Profimedia.cz

Oprava obuvi. Ilustrační foto

Článek

Podle listu má tato akce přispět k záchraně věcí, které by jinak skončily v popelnici, a tím snížit množství odpadu.

Ve Francii se ročně vyhodí odhadem 700 tisíc tun oblečení, z nichž se jen třetinu daří recyklovat a zbývající dvě třetiny končí na skládkách. Od října budou moci lidé žádat o vrácení šesti až 26 eur (zhruba 140 až 600 korun) z nákladů, které prokazatelně měli s opravami obuvi u ševců či oděvů v krejčovských dílnách, které se do programu zapojí.

„Vláda na tyto pobídky vyčlenila 154 milionů eur (zhruba 3,6 miliardy korun) na pět let,“ sdělil Bérangère Couillard, státní tajemník pro ekologii.

Foto: Profimedia.cz

Oblečení z druhé ruky. Ilustrační foto

Program bonusů za opravy je součástí širšího úsilí francouzské vlády reformovat textilní průmysl, který patří k nejvíce znečišťujícím na světě, a bojovat proti tzv. rychlé módě. Jen ve Francii se ročně prodá 10,5 kilogramů obuvi a textilu na osobu. Celosvětově jde odhadem o stamilióny tun.

Program si také podle The Guardian klade z cíl povzbudit lidi, aby obuv a textil nejen opravovali a znovu používali, ale také darovali ty kusy, které už nechtějí. Podle odhadů se asi 56 procent darů dá znovu použít a 32 procent lze recyklovat na něco nového.

Opatření na podporu spotřebitelů, aby opravovali, znovu používali a recyklovali oděvy, navazují na podobný program, který nabízí bonusy těm, kdo si nechají opravit domácí spotřebiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám