Hlavní obsah

Francie a Británie pozastavily kvůli Ukrajině své přípravy na summit G8 v Soči

• Aktualizováno

Francie i Británie se v neděli v reakci na ruské kroky vůči Ukrajině rozhodly pozastavit své zapojení do příprav summitu skupiny zemí G8, který je plánovaný na červen v ruském Soči.

Foto: Profimedia.cz

François Hollande

Článek

Oznámil to britský ministr zahraničí William Hague a v Paříži se na tom podle tiskových agentur na krizové schůzce v Elysejském paláci shodli prezident François Hollande a ministr zahraničí Laurent Fabius.

Fabius v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Europe 1 odsoudil sobotní rozhodnutí Moskvy nasadit na Ukrajině ruské vojáky. Spojené státy i Kanada již dříve informovaly, že kvůli ruskému postupu pozastavily své zapojení do příprav summitového rokování v Soči. Přípravy jednání tak blokují již čtyři země skupiny nejvyspělejších států světa G8. Sdružení dále tvoří Itálie, Japonsko, Německo a Rusko.

"Suverenita a územní celistvost Ukrajiny byly porušeny," prohlásil Hague těsně před svým odletem do Kyjeva, kde bude jednat s představiteli nové ukrajinské vlády. Šéf britské diplomacie rovněž vyzval obě strany, aby se snažily vyhnout konfliktu.

O schůzku NATO požádaly tři státy

Vývojem na Ukrajině se v neděli na mimořádné schůzce v Bruselu zabývají velvyslanci NATO. O svolání tohoto jednání požádaly Litva, Lotyšsko a Polsko podle článku čtyři Charty NATO. [celá zpráva]

Článek zavazuje členy aliance ke konzultacím vždy, když je podle názoru kteréhokoli z nich ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost členské země.

„Nejnebezpečnější situace od 1968”

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen označil nynější situaci za vážnou. Podobné reakce přicházejí i od dalších západních představitelů. "Jde pravděpodobně o nejvíce nebezpečnou situaci v Evropě od sovětského vpádu do Československa v roce 1968," citovala agentura Reuters jednoho z nejmenovaných diplomatů. "Musíme přijmout, že Krym je v ruských rukou. Nyní je důležité odradit Rusko od obsazení ruskojazyčného východu Ukrajiny," dodal tento zdroj.

I podle německého ministra zahraničí je nynější situace "extrémně nebezpečná. "Je nezbytně nutné, aby všechny odpovědné osoby upustily od kroků, které lze považovat za provokaci," uvedl šéf diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Zdůraznil, že Rusko nemá právo vyslat své vojáky na ukrajinské území.

Reklama

Výběr článků

Načítám