Hlavní obsah

Fed sníží nákupy dluhopisů, akcie přesto vzrostly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americké akcie ve středu výrazně zpevnily a jejich klíčové indexy vystoupily na nové rekordy. Zareagovaly tak na rozhodnutí americké centrální banky (Fed), že od ledna zahájí ústup od své podpůrné měnové politiky, ale zachová nízkou základní úrokovou sazbu déle, než se čekalo.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Obchodník s akciemi sleduje vyjádření šéfa Fedu Bena Bernankeho

Článek

Měnový výbor Fedu rozhodl, že od ledna sníží rozsah nákupů dluhopisů o deset miliard dolarů na zhruba 75 miliard dolarů (asi 1,5 biliónu Kč) měsíčně. Omezování nákupů by mohlo vést k růstu dlouhodobých tržních úrokových sazeb pro podniky i spotřebitele, Fed však dal najevo, že s klíčovou úrokovou sazbou nepohne ani dlouho poté, co se míra nezaměstnanosti v USA sníží na 6,5 procenta.

Akcie překvapivě vzrostly

Americké akcie reagovaly na rozhodnutí Fedu výrazným růstem, Dow Jonesův index vzrostl o 292,71 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 1,84 procenta na hodnotě 16 167,97 bodu. Širší index S 500 přidal 1,66 procenta na 1810,65 bodu. V obou případech jsou to nejvyšší závěrečné hodnoty. Technologický index Nasdaq Composite přidal 1,15 procenta na 4070,06 bodu.

„Důvodem růstu akciového trhu je to, že jde o 'špatnou zprávu', na kterou investoři už dlouho čekali a která je konečně pryč z cesty,” poznamenal analytik Erik Davidson ze společnosti Wells Fargo. „Potvrzuje to, že ekonomika se uzdravuje,” citovala jej agentura Reuters. Fed letos nákupem dluhopisů letos pomohl americkým akciím k výstupu na nová maxima.

„Je to vyjádření důvěry v ekonomiku a znamená to první krok směrem k normalizaci měnové politiky,” řekl hlavní analytik společnosti Ameriprise Financial David Joy. Fed podle něj dal jasně najevo, že s omezováním své podpůrné politiky nebude spěchat, aby zatím křehké oživení nezadusil hned v začátku.

Dolar posílil

Na devizových trzích se v důsledku dění v USA zvyšoval kurz dolaru, který k japonskému jenu vystoupil na pětileté maximum 103 jenu za dolar. Jednou z příčin byl další vysoký schodek obchodní bilance Japonska. Euro k dolaru se ale počátečních ztrát zbavilo, a nakonec posílilo o 0,2 procenta na 1,3792 za dolar.

V letošním třetím čtvrtletí americká ekonomika rostla tempem 3,6 procenta ročně, což bylo nejrychleji od prvního kvartálu loňského roku. Fed předpokládá, že v celém letošním roce se tempo hospodářského růstu bude pohybovat kolem dvou procent. V příštím roce počítá se zrychlením na 2,8 až 3,2 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám