Hlavní obsah

FAU chtěla vyšší náhradu za řízení po „zakleknutí” státu. U Ústavního soudu neuspěla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud odmítl stížnost společnosti FAU, která žádala vyšší náhradu nákladů řízení v jednom ze svých sporů s finančním ředitelstvím. Poté, co Krajský soud v Ostravě zrušil některé zajišťovací příkazy, přiznal firmě náhradu 15 342 korun. Podle FAU suma vůbec neodpovídá objemu peněz, o které ve sporu šlo.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Kamión v areálu přerovské chemičky Precheza, patřící do holdingu Agrofert, kde sídlí také společnost FAU (archivní foto)

Článek

Firma ve stížnosti obecně zpochybnila současnou právní úpravu a navrhla zrušit část advokátního tarifu. Podle stížnosti firmy je chyba, že se náklady řízení před správními soudy nevypočítávají z hodnoty posuzované věci tak jako v civilním řízení. Ústavní soudci ale nenašli důvod k zásahu.

„Současná právní úprava, určující tarifní hodnotu u řízení před správními soudy, reflektuje specifikum těchto řízení, ve kterých nejde v naprosté většině případů stanovit skutečnou hodnotu předmětné věci, či je to přinejmenším sporné. Roztříštění věcí řešených ve správním soudnictví na tarifní a netarifní by vedlo jen k prohloubení problematiky,“ stojí v usnesení.

Podle ústavních soudců firma FAU v podstatě vnímá institut náhrady nákladů řízení jako sankci za nezákonnost zrušeného rozhodnutí Finanční správy, což však není správný náhled. „Náhradu nákladů řízení nelze považovat za obdobu např. pokuty za nezákonné rozhodnutí,“ upozornili ústavní soudci.

Po zásahu státu v insolvenci

Firma FAU loni po zásahu Finanční správy a celníků skončila v insolvenci a konkurzu. Podala více žalob na složky státu, v několika případech soudy rozhodly v její prospěch.

Společnost FAU vlastní sklad pohonných hmot v areálu přerovské firmy Precheza z holdingu Agrofert, který donedávna vlastnil předseda ANO a někdejší ministr financí Andrej Babiš. Objevily se spekulace o tom, že za ostrým postupem Finanční správy a celníků mohly být obchodní zájmy Agrofertu.

Na internetu publikoval na konci srpna anonym nahrávku, na které Andrej Babiš o FAU hovoří. „Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagóny,“ říká Babiš na nahrávce.

Babiš ovšem odmítl, že v době svého působení na ministerstvu financí celní správu zneužíval a úkoloval.

Reklama

Výběr článků

Načítám