Hlavní obsah

Ezošmejdi dotírají nejen na seniory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na matky s dětmi, na lidi trpící zdravotními problémy i seniory cílí stále častěji „obchodníci se zranitelností“. Před takzvanými ezošmejdy varovala organizace dTest. Podle ní nevystupují jen jako prodejci, jak to už lidé znají, ale také jako poradci, koučové nebo léčitelé.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Lidem v tíživé životní situaci nabízejí rychlá a snadná řešení jejich finanční situace, psychického stavu či špatných vztahů. Vnucují jim předměty, jež mají kupujícímu přinést zdraví, štěstí, lásku nebo peníze, například kameny, hůlky, talismany, obrazy a podobně.

Osobám se zdravotními problémy ezošmejdi prodávají různé přípravky jako alternativu k lékařské péči. „Apelují tak na zklamání či hněv z lékařů, kteří dané osobě často nemohou více pomoci,“ podotkla ředitelka dTestu Eduarda Hekšová.

Počet stížností na telešmejdy po milionových pokutách ubývá

Ekonomika

Často jde o pouhé doplňky stravy. Pokud slibují, že jejich přípravek je vhodná či lepší alternativa k předepsaným lékům, mohou se ezošmejdi dopouštět klamavého konání, což je nekalá obchodní praktika, v horším případě i trestného činu ublížení na zdraví.

Užití produktů doporučujeme konzultovat s lékařem.
Eduarda Hekšová, dTest

Zvláštní pozornost je nutné věnovat přípravkům, u nichž není uvedeno složení. Pokud má mít produkt léčivé účinky, je dobré si prodejce ověřit v seznamu webů s nelegálními nabídkami neschválených přípravků, který provozuje Státní ústav pro kontrolu léčiv.

„Veškeré užití produktů doporučujeme konzultovat s lékařem. V žádném případě nedoporučujeme záměnu lékařem předepsaných léků za dané produkty, jelikož by mohlo dojít i k ohrožení života,“ zdůraznila Hekšová.

Reklamovat lze i bez účtenky

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám