Článek
Studie vedená Barcelonským superpočítačovým centrem přímo spojuje desítky klimatických extrémů s prudkým nárůstem cen potravin a zdůrazňuje rostoucí zranitelnost potravinových systémů vůči environmentálním šokům.
„Předchozí studie zkoumaly, jak vysoké teploty, které způsobují klesající výnosy a nedostatek dodávek, dlouhodobě ovlivňují obecnou inflaci cen potravin. Nový výzkum však ukazuje, že i specifické potraviny zažívají mnohem prudší krátkodobý nárůst cen, který přispívá k inflaci,“ poznamenal britský deník The Financial Times.
Například cena olivového oleje v Evropě loni po dlouhodobých obdobích sucha v jižním Španělsku v letech 2022 a 2023 vzrostla o polovinu. V Indii zase vlna veder loni v květnu zvýšila ceny cibule o 89 procent, zatímco v Koreji ceny zelí po rekordních letních vedrech vzrostly o 70 procent. V Japonsku vzrostly ceny rýže v září o 48 procent po srpnové vlně veder v celém regionu a v Číně vzrostly ceny zeleniny o 30 procent. V Kalifornii a Arizoně ceny zeleniny v listopadu 2022 po období sucha vzrostly o 80 procent.
Mnoho meteorologických jevů, které stály za tímto nárůstem cen, „bylo z historického hlediska zcela bezprecedentních,“ uvedl hlavní autor studie Maximilian Kotz z Barcelonského superpočítačového centra.
Ve Velké Británii vzrostly ceny brambor o 22 procent od ledna do února loňského roku po extrémních zimních srážkách, které podle vědců byly o 20 procent silnější a desetkrát pravděpodobnější v důsledku klimatických změn.
Kvůli vedrům v Africe zdražila čokoláda
Kvůli vedru a suchu jsou problémy také v Africe. V Etiopii ceny potravin vyrostly v březnu 2023 o 40 procent. Ceny kakaa na světovém trhu vzrostly v dubnu 2024 o téměř 300 procent v důsledku vlny veder v Pobřeží slonoviny a Ghaně. Tyto dvě země společně představují téměř dvě třetiny světové produkce kakaa.
V Česku je teď kakao i čokoláda o více než čtvrtinu dražší než před rokem. Podle mluvčího Potravinářské komory ČR Marka Zemánka ceny kakaa sice v posledních týdnech klesají z historických maxim, ale stále zůstávají vyšší než loni a nad dlouhodobým průměrem
„Nynější pokles je primárně způsoben příznivým počasím a vydatnými dešti v klíčových pěstitelských oblastech západní Afriky,“ vysvětlil Zemánek. Dodal, že předpovědět budoucí vývoj ceny kakaa je velmi náročné, protože trh je extrémně cenově nestabilní a ovlivňuje ho celá řada proměnných.
Evropská centrální banka odhaduje, že dopady klimatických změn a extrémní výkyvy počasí zvyšují potravinovou inflaci o více než 0,1 procenta měsíčně.
V Česku o 15 procent ročně
Ceny potravin stoupají v Česku meziročně o zhruba 15 procent. Za poslední dva roky se ale i Česko setkalo se skokovým zvýšením cen některých potravin jako mléčných výrobků, vajec, kakaa nebo jablek.
Podle dat Českého statistického úřadu byla loňská česká úroda většiny hlavních plodin slabší. V roce 2024 se sklidilo meziročně méně obilovin, olejnin, luskovin na zrno, chmele, vinných hroznů, ovoce i zeleniny.
Kromě nižších zemědělských výnosů kvůli extrémům počasí se na cenách v Česku podepsala i válka na Ukrajině a drahé energie.