Hlavní obsah

Extrémní počasí prudce zvedá ceny potravin ve světě

3:41
3:41

Poslechněte si tento článek

Extrémní vedro, sucho, povodně či vichřice stále více zasahují do produkce potravin a tlačí na jejich růst po celém světě. Upozorňuje na to aktuální studie týmu mezinárodních vědců. Nedávnými cenovými šoky, které způsobilo extrémní počasí, bylo podle ní zasaženo mnoho potravin, například britské brambory, španělský olivový olej, kalifornská zelenina, jihoafrická kukuřice nebo indická cibule.

Foto: Shuttersotock.com

Nedávnými cenovými šoky, které způsobilo extrémní počasí, bylo zasaženo mnoho potravin, například britské brambory.

Článek

Studie vedená Barcelonským superpočítačovým centrem přímo spojuje desítky klimatických extrémů s prudkým nárůstem cen potravin a zdůrazňuje rostoucí zranitelnost potravinových systémů vůči environmentálním šokům.

„Předchozí studie zkoumaly, jak vysoké teploty, které způsobují klesající výnosy a nedostatek dodávek, dlouhodobě ovlivňují obecnou inflaci cen potravin. Nový výzkum však ukazuje, že i specifické potraviny zažívají mnohem prudší krátkodobý nárůst cen, který přispívá k inflaci,“ poznamenal britský deník The Financial Times.

Například cena olivového oleje v Evropě loni po dlouhodobých obdobích sucha v jižním Španělsku v letech 2022 a 2023 vzrostla o polovinu. V Indii zase vlna veder loni v květnu zvýšila ceny cibule o 89 procent, zatímco v Koreji ceny zelí po rekordních letních vedrech vzrostly o 70 procent. V Japonsku vzrostly ceny rýže v září o 48 procent po srpnové vlně veder v celém regionu a v Číně vzrostly ceny zeleniny o 30 procent. V Kalifornii a Arizoně ceny zeleniny v listopadu 2022 po období sucha vzrostly o 80 procent.

Mnoho meteorologických jevů, které stály za tímto nárůstem cen, „bylo z historického hlediska zcela bezprecedentních,“ uvedl hlavní autor studie Maximilian Kotz z Barcelonského superpočítačového centra.

Ve Velké Británii vzrostly ceny brambor o 22 procent od ledna do února loňského roku po extrémních zimních srážkách, které podle vědců byly o 20 procent silnější a desetkrát pravděpodobnější v důsledku klimatických změn.

Kvůli vedrům v Africe zdražila čokoláda

Kvůli vedru a suchu jsou problémy také v Africe. V Etiopii ceny potravin vyrostly v březnu 2023 o 40 procent. Ceny kakaa na světovém trhu vzrostly v dubnu 2024 o téměř 300 procent v důsledku vlny veder v Pobřeží slonoviny a Ghaně. Tyto dvě země společně představují téměř dvě třetiny světové produkce kakaa.

V Česku je teď kakao i čokoláda o více než čtvrtinu dražší než před rokem. Podle mluvčího Potravinářské komory ČR Marka Zemánka ceny kakaa sice v posledních týdnech klesají z historických maxim, ale stále zůstávají vyšší než loni a nad dlouhodobým průměrem

„Nynější pokles je primárně způsoben příznivým počasím a vydatnými dešti v klíčových pěstitelských oblastech západní Afriky,“ vysvětlil Zemánek. Dodal, že předpovědět budoucí vývoj ceny kakaa je velmi náročné, protože trh je extrémně cenově nestabilní a ovlivňuje ho celá řada proměnných.

Evropská centrální banka odhaduje, že dopady klimatických změn a extrémní výkyvy počasí zvyšují potravinovou inflaci o více než 0,1 procenta měsíčně.

V Česku o 15 procent ročně

Ceny potravin stoupají v Česku meziročně o zhruba 15 procent. Za poslední dva roky se ale i Česko setkalo se skokovým zvýšením cen některých potravin jako mléčných výrobků, vajec, kakaa nebo jablek.

Podle dat Českého statistického úřadu byla loňská česká úroda většiny hlavních plodin slabší. V roce 2024 se sklidilo meziročně méně obilovin, olejnin, luskovin na zrno, chmele, vinných hroznů, ovoce i zeleniny.

Kromě nižších zemědělských výnosů kvůli extrémům počasí se na cenách v Česku podepsala i válka na Ukrajině a drahé energie.

Výběr článků

Načítám