Hlavní obsah

Expremiér Rusnok se stal členem bankovní rady ČNB, jmenoval ho prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenoval s účinností od 1. března expremiéra Jiřího Rusnoka novým členem bankovní rady České národní banky (ČNB). Rusnok střídá odcházející Evu Zamrazilovou.

Rusnok byl jmenován členem bankovní rady ČNBVideo: Novinky

 
Článek

Zeman vyzdvihl ekonomické i politické znalosti Rusnoka, které se mu budou nepochybně hodit mimo jiné i v souvislosti s možným přijetím eura, o němž se mluví v programové části koaliční smlouvy.

Rusnok sdělil, že své jmenování považuje za pokračování a asi i vyvrcholení své odborné kariéry. Podle svých slov se bude snažit přispět především k cenové a finanční stabilitě, nad nimiž ČNB bdí.

Zamrazilové končí šestiletý mandát na konci února. Bankovní rada ČNB je sedmičlenná a tvoří ji guvernér, dva viceguvernéři a čtyři členové rady.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky je jmenování Rusnoka dobrým krokem. Mimo jiné uvedl, že Rusnok rozšíří názorové spektrum členů bankovní rady.

První místopředseda ODS Jan Zahradil označil jmenování Rusnoka jako odměnu prezidenta Zemana za eurohujerství a za věrné služby.

Zastánce eura

Rusnok po jmenování řekl, že se netají tím, že je zastánce evropské integrace a přijetí eura. „Není ale rolí centrální banky, aby určovala politické priority země, a otázka přijetí eura je primárně politická,“ upozornil.

Zároveň uvedl, že Česko je přes všechny domácí stesky ekonomicky zdravou zemí a je schopna si s maastrichtskými kritérii pro přijetí eura poradit. „Největší problém je v hlavách politiků a občanů. Musíme vidět, že je to (přijetí eura) naše perspektiva,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám