Hlavní obsah

Evropští vydavatelé žádají Fialu o nižší DPH na noviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská rada vydavatelů se včera obrátila na premiéra Petra Fialu (ODS) s žádostí o přehodnocení vládního návrhu zvýšit v rámci ozdravění státních financí sazbu DPH za prodej novin ze současných deseti na 21 procent.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zvýšení daně podle ní povede ke zdražení tisku, a tím snížení jeho dostupnosti, což uvolní prostor pro šíření dezinformací.

„Jednoznačně to poškodí vydavatele tisku i jeho čtenáře a v dlouhodobém horizontu i celou společnost. Povede to mimo jiné k dalšímu zdražení tisku, poklesu jeho prodeje, a tím i k omezení dostupnosti kvalitních, důvěryhodných a profesionálně zpracovaných informací,“ uvedla výkonná ředitelka rady vydavatelů Angela Mills Wadeová s tím, že by se tak uvolnil prostor pro šíření dezinformací.

Evropská rada vydavatelů reprezentuje vrcholové řídící pracovníky z mediálních společností, jejími členy jsou předsedové představenstev a generální ředitelé předních evropských me­diálních domů, které se aktivně podílejí na tvorbě multimediálního obsahu v EU.

K tomu vyzvaly vládu i Světová asociace vydavatelů zpravodajství WAN-IFRA, Evropská asociace vydavatelů novin a Evropská asociace vydavatelů časopisů.

Ekonom: Na změnách v DPH budou lidé spíše tratit

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám