Hlavní obsah

Evropský průmysl mají zachránit roboti

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel podpoří investice do robotiky. Program SPARC s rozpočtem 2,8 miliardy eur má během šesti let vytvořit 240 tisíc pracovních míst a zajistit, aby starý kontinent udržel krok s asijskou a americkou konkurencí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V roce 1921 spisovatel Karel Čapek ve své knize R. U. R. poprvé použil slovo „robot“ pro automat. Postupem času se roboti dostali z vědecko-fantastických knížek do běžného života a v současnosti se v byznysu s roboty ročně otočí 19 miliard eur, odhaduje Mezinárodní robotická asociace (IFR).

Evropská unie předpovídá, že v roce 2020 bude hodnota oboru 60 miliard eur, samotná IFR očekává, že v příštích třech letech trh robotiky poroste o šest procent ročně.

Ačkoli má EU v oblasti robotiky silnou pozici, zhruba 35 procent trhu, Evropská komise nechce připustit, aby nám utekla hlavně asijská konkurence. Proto se Brusel rozhodl zorganizovat projekt SPARC, který má přinést investice do oblasti robotiky ve výši  2,8 miliardy eur. Tři čtvrtiny prostředků chtějí získat ze soukromého sektoru, čtvrtinu zaplatí z rozpočtu EU, napsal španělský deník El País.

Program SPARC má za cíl v příštích šesti letech vytvořit 240 tisíc pracovních míst. Sázka na roboty je součástí strategie Horizont 2020, která počítá s investicemi téměř 80 miliard eur do inovací, průmyslového rozvoje i sociální politiky.

Jen škrty nepomohou

Podle viceprezidentky Evropské komise a evropské komisařky pro digitální agendu Nellie Kroesové je to nezbytná investice.

„Země jako Spojené státy nebo Jižní Korea berou tento sektor velmi vážně,“ řekla v červnu na kongresu v Mnichově.

Že budoucnost evropského průmyslu závisí na inovacích, tvrdí i evropský komisař pro průmysl Antonio Tajani. „Z krize se nedostaneme jen díky škrtům,“ prohlásil před časem.

Vedle průmyslových robotů, jejichž úkolem je vykonávat opakované, často fyzicky náročné úkony, jako třeba v automobilovém průmyslu, přibývá robotů, kteří slouží lidem při různých aktivitách nebo v domácnosti. Typickým případem je robotický vysavač.

Vědci z Oxfordu na druhou stranu upozorňují, že některé profese mohou v budoucnu roboti připravit o práci. [celá zpráva] Již dnes například španělská firma vyrábí robota-číšníka a v Německu jezdí kamión bez řidiče. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám