Hlavní obsah

Evropská letiště trápí fronty a zpoždění letů. Nejsou zaměstnanci

Na evropská letiště dopadá nedostatek personálu. Se sílící turistickou sezonou to způsobuje zpoždění letů, jež se přirozeně nevyhýbají ani Praze. Dvě třetiny letišť očekávají, že zpoždění budou přibývat a prodlužovat se, a třetina očekává, že situace neskončí ani po letní sezoně.

BEZ KOMENTÁŘE: Cestující na letišti v Dublinu čekají v dlouhých frontáchVideo: AP

 
Článek

Téměř pětina letišť dokonce podle průzkumu mezinárodního sdružení ACI Europe nevyloučila vynucené změny letových řádů.

Po dvou letech pandemie covidu-19 výrazně stoupla poptávka po cestování, a tedy provoz na letištích. Za pandemie letiště propouštěla personál a nyní se jim mnohde nedaří nabírat tak, jak by bylo potřeba.

Dlouhé čekání na letadlo

Problémy už začaly. Se zpožděními a rušením letů se minulý týden potýkala letiště ve Velké Británii. Fronty cestujících na amsterodamském letišti Schiphol, třetím nejvytíženějším v Evropě, se vinuly až do ulic. Chaos v neděli ovládl letiště v Dublinu. Více než tisíc cestujících zmeškalo let, protože nedostatek personálu donutil pasažéry stát hodiny ve frontě na bezpečnostní kon­trolu.

Do Česka se vrátí lety do USA, zájem o letenky roste postupně

Ekonomika

Ve Švédsku musel ředitel stockholmského letiště Arlandada vysvětlovat dlouhé fronty před poslanci v parlamentu.

Zpoždění na letišti v Praze si minulou neděli všiml i pan Bohumír, který se tam chystal vyzvednout syna s vnukem po komplikovaném návratu z Londýna.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Čtvrteční fronty na londýnském letišti Heathrow

„Koukali jsme na web ruzyňského letiště, abych pro ně ak­tuálně zajel a nečekal tam v hale. Zpoždění měly všechny přílety,“ popsal Právu. Syn nakonec přiletěl s dvouhodinovým zpožděním.

Mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková na dotaz Práva upřesnila, že více než šedesátiminutové zpoždění mělo v neděli 15 letů, tedy 11 procent z celkového počtu.

Saúdskoarabské aerolinky poprvé vypravily let s výhradně ženskou posádkou

Koktejl

„Naprostá většina letů si celé nebo značnou část zpoždění do Prahy přivezla již z předchozí destinace,“ sdělila Divíšková.

„Ze zpoždění, která si letadla nepřivezla z předchozí destinace, pak jednoznačně převládají příčiny na straně Řízení letového provozu z důvodu přeplněnosti letových cest, kapacity služeb nebo počasí. U žádného z letů zpožděných nad 60 minut ke vzniku zpoždění nepřispěly provozní složky Letiště Praha,“ dodala. Divíšková vyloučila, že by za zpoždění mohly aktuální opravy na hlavní přistávací dráze.

Během letní sezony může docházet ke zdržení u bezpečnostní kontroly Klára Divíšková, Letiště Praha

Během letní sezony nicméně podle mluvčí může docházet ke zdržení, a to i z důvodu časově náročnější kontroly jiných cestujících, kteří nejsou dostatečně na kontrolu připravení, nebo je nutné řešit přítomnost zakázaných předmětů.

Lepší přijít dřív

„Může dojít i k částečnému omezení nebo celkovému uzavření pracoviště bezpečnostní kontroly, většinou z bezpečnostních důvodů. Přerušení odbavení pak zpravidla trvá 20 až 40 minut,“ dodala Divíšková. Cestujícím proto radí být na letišti 2,5 hodiny před odletem a až 3 hodiny u dálkových letů nebo v případě, že potřebují odbavit nadrozměrná zavazadla.

S těmito aeroliniemi business třídou raději nelétejte

Cestování

Aktuální situace na trhu práce výrazně ztěžuje nábory, což je dále umocňováno náročností směnného provozu bezpečnostních pracovníků a zaměstnanců odbavovacích společností.

Pro urychlení odbavení by si podle mluvčí pražského letiště pasažéři měli před cestou na webu letiště připomenout pravidla přepravy. Například baterie a elektroniku nesmíte mít v kufru v podpalubí, ale musíte ji přemístit do příručního zavazadla. Je to kvůli požárním předpisům.

Reklama

Výběr článků

Načítám