Hlavní obsah

Evropská komise chce ministra financí EU a Evropský měnový fond

Evropská komise navrhuje vznik Evropského měnového fondu místo dosavadního Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) a zřízení funkce ministra financí a hospodářství Evropské unie (EU), který by předsedal euroskupině. Plány komise zveřejnila týden před prosincovým summitem EU, kde se odehraje i schůzka současných a budoucích členů eurozóny.

Foto: Reuters

Předseda Evropské komise Jean Claude Juncker

Článek

„Není lepší doba, kdy opravovat střechu, než když svítí slunce,” uvedl předseda komise Jean-Claude Juncker.

Nynější ekonomický růst všech zemí bloku a nízká nezaměstnanost jsou podle komise vhodnou chvílí, kdy začít se změnami, na jejichž konci by v roce 2025 měla být měnová unie jednotnější, efektivnější a demokraticky odpovědnější.

Čtveřici konkrétních návrhů ve středu novinářům společně představili místopředseda komise pro euro, sociální dialog a finanční služby Valdis Dombrovskis, komisař pro měnové záležitosti daně a cla Pierre Moscovici a komisař pro rozpočet Günther Oettinger.

Euro je měna celé unie

Dombrovskis upozornil, že euro je měnou celé unie. „Plány pro eurozónu musí být promýšleny také s těmi členskými zeměmi, u nichž se v budoucnosti očekává vstup. Budoucnost členů eurozóny a zemí mimo ni je úzce provázána,” upozornil místopředseda komise.

Komise také navrhuje začlenění zásadních prvků Paktu stability a růstu do právního rámce EU. Se svými návrhy na změny eurozóny už přišel například francouzský prezident Emmanuel Macron.

Reklama

Výběr článků

Načítám