Hlavní obsah

Evropa začne obchodovat s emisemi, ČR je mimo hru

Novinky, alt
PRAHA

Ani divoký finiš ve Sněmovně při schvalování zákona o obchodování s povolenkami na vypouštění emisí proslulého spíš vulgárními SMS, které rozesílal ministr životního prostředí Libor Ambrozek, nestačil k tomu, aby firmy mohly, jako drtivá většina států EU, po Novém roce s povolenkami obchodovat. Česko teď čeká na to, zda vyjednavači limit 107,6 miliónů tun emisí ročně obhájí.

Článek

Firmy v Evropské unii začnou s povolenkami obchodovat už od ledna, ty české si ale ještě budou muset počkat, nejspíš do jara. "Komise (Evropská komise - pozn. red.) má k návrhu několik dotazů, třeba na to, jak jsme přišli k tomu číslu, část odpovědí jsme už poslali, část pošleme začátkem ledna," řekl Novinkám vedoucí oddělení změn klimatu na ministerstvu životního prostředí Tomáš Chmelík.

Podle něj by Evropská komise (EK) mohla rozhodnout na přelomu ledna a února. "V dotazech ale nebyly žádné náznaky, že komise číslo sníží, nebo zachová." vysvětlil Chmelík. Pokud číslo povolí, 350 podniků si povolenky rozdělí, pokud ne, bude muset ČR znovu jednat. "Nedokážu odhadnout, jak dlouho by to pak trvalo," řekl Chmelík, který v Bruselu plán obhajuje.

Osm miliónů tun navíc

Česko přitom může očekávat, že EK jeho plány přistřihne. Udělala to ostatně u většiny zemí. Například Slovensko přišlo s tím, že bude vypouštět 104 miliónů tun, od komise ale nakonec odešlo s povolenkami na 91 miliónů tun. Česko přitom nyní vypustí do ovzduší necelých 100 miliónů tun emisí ročně. Přebývajících osm miliónů tam bude muset nějak zdůvodnit, protože jinak komise může usoudit, že jde o nepovolenou dotaci státu.

Ministerstvo životního prostředí chtělo původně povolenky na 93 miliónů tun emisí, ministerstvo průmyslu a obchodu za podpory průmyslníků dalo hodnotu na 117 miliónů tun emisí. Konečný kompromis, na kterém se Parlament shodl, zní 107,6 miliónů tun.

Firmy o povolenky nepřijdou

Aby byl zákon začal včas fungovat, na tom trvají hlavně velké podniky, pro něž může být obchod nezanedbatalným příjmem. Chtěli začít s povolenkami obchodovat podle hesla lepší méně povolenek dřív, než více později. Tento názor ale nesdílel hospodářský výbor Sněmovny, který se na ministerstvu životního prostředí snažil vymoci vyšší objem povolenek. Toho nedosáhl a zákon navíc zpozdil.

Stále tak není jasné, zda zákon začne platit 1. ledna. "Zatím nevím o tom, že by byl vytištěn ve Sbírce, ale v minulosti už byly zákony, které se tiskly 30. nebo 31. prosince, aby mohly od 1. ledna začít platit," řekl Chmelík. Podle něj je důležité, že podniky dostanou všechny povolenky, které jim na ten rok přísluší, třeba v červnu. "To, jak s povolenkami nakládali v roce 2005 budou vykazovat až v roce 2006, tedy ne průběžně," vysvětlil Chmelík.

Čtyři zpozdilci

Podobně jako ČR je na tom ještě Polsko, Řecko a Itálie. Poslední dvě země s obchodem navíc nezačnou jen proto, že je nepovažují za prioritu a do zákona o povolenkách se nijak zvlášť nehrnuly, Řecko jej dokonce ještě neposlalo ani Evropské komisi. Polsko před Evropskou komisí doplatilo na na velké oči a nyní svůj plán uskromňuje.

Jak povolenky fungují

Každý podnik dostane přiděleno množství emisí, které může za rok vypustit do ovzduší. Pokud mu nebudou stačit, bude si muset povolenky sehnat od jiného podniku, který jich dostal více , než spotřebuje.

Evropská unie si od tohoto systému slibuje, že podniky budou vypouštět do ovzduší méně emisí, aby na prodaných povolenkách vydělaly.

Odhaduje, že cena tuny oxidu uhličitého bude kolem 10 eur.

Povolenky nebude možné převádět do následujících let.

Reklama

Související témata:

Související články

Ambrozek urazil poslance, Hojdar chce jeho hlavu

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek podle předsedy hospodářského výboru Sněmovny Josefa Hojdara v úterý hrubým způsobem urazil všechny členy tohoto...

Kateřina Petříková představí své mandaly

V Masarykově onkologickém ústavu v Brně se ve čtvrtek 29. června v 15.30 hodin koná vernisáž výstavy mandal. Díla Kateřiny Petříkové budou vystavena v Galerii...

Výběr článků

Načítám