Hlavní obsah

Kateřina Petříková představí své mandaly

Novinky, Jiří Smutný

V Masarykově onkologickém ústavu v Brně se ve čtvrtek 29. června v 15.30 hodin koná vernisáž výstavy mandal. Díla Kateřiny Petříkové budou vystavena v Galerii Žlutý kopec ve 2. patře Švejdova pavilonu MOÚ.

Foto: Jiří Smutný

MOÚ Brno

Článek

Vystudovaná architektka se svému oboru věnovala přes čtvrt století, ale její záběr je mnohem širší. Realizovala se i v tanci a výtvarném umění. Navrhovala oděvy z textilu, kůže a papíru, šperky, keramiku, masky a malovala na tělo.

V posledních 6 letech se věnuje zejména malbě olejovým pastelem. Současně se ubírá cestou mandaly, kde nachází obrovský potenciál pro sebeobjevování, léčení, rozvíjení tvůrčích schopností, vnitřní zklidnění, harmonii a radost.

Mandala je kruhový obrazec, který se utváří od svého středu. Ve východních naukách, odkud pochází, symbolizuje duchovní cestu sebepoznání a osobního rozvoje. Jde o formu dynamické meditace, kdy člověk přechází z chaosu světa do svého středu, do bodu tady a teď. Mandala je nadkulturní symbol jednoty a rovnováhy, vyskytující se ve všech dobách, kulturách i náboženstvích.

Součástí vernisáže bude promítání diapozitivů a přednáška o tomto typu umělecké tvorby.

Reklama

Výběr článků

Načítám