Hlavní obsah

Evidenci tržeb podporují dvě třetiny lidí

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Elektronická evidence tržeb (EET) se už od května rozšíří na řemeslníky, advokáty, lékaře, účetní, taxikáře, kadeřnice a další profese, které na rozdíl od obchodníků a poskytovatelů stravovacích a ubytovacích služeb tržby dosud evidovat nemusely. Podle lednového průzkumu agentury STEM, jehož výsledky má Právo k dispozici, považuje zavedení EET za pozitivní opatření 65 procent Čechů. Jejich podíl tak od října 2018 o tři procentní body klesl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Z dílčích šetření, která ministerstvo financí představí ve čtvrtek, ale vyplývá, že podpora lidí a jejich názory na užitečnost evidence tržeb se v posledních dvou letech skoro nezměnily.

Podle šéfky státní kasy Aleny Schillerové lednový průzkum potvrdil, že EET má stabilní a silnou podporu. „Čeká nás závěrečné rozšíření evidence tržeb, které se bude týkat zbývajících asi 300 tisíc živnostníků různých profesí. Stabilní podpora veřejnosti je klíčová,“ řekla Právu.

O zvláštní režim už lze zažádat

Sněmovna loni rozšíření EET schválila po více než roce bouřlivého projednávání. Výjimku z evidence dostali jen zrakově postižení podnikatelé, předvánoční prodejci sladkovodních ryb a poskytovatelé sociálních služeb. Současně ale zákonodárci zavedli i úlevu pro malé podnikatele, kteří budou moci evidovat tržby bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek vydávaných Finanční správou. Ty mají mít k dispozici zdarma.

Tzv. off-line režim mohou od května využít všichni podnikatelé s ročním obratem do 600 tisíc korun, kteří nejsou plátci daně z přidané hodnoty (DPH) a nemají víc než dva zaměstnance.

O zvláštní režim evidence tržeb lze již od začátku tohoto měsíce žádat na příslušném finančním úřadu.

Vývoj názorů na elektronickou evidenci tržeb

„Pro určitou skupinu podnikatelů bude zvláštní režim evidence tržeb vítaná úleva, protože jim odpadnou starosti s nákupem pokladny, tiskárny nebo zajištěním stálého internetového připojení. Evidenční povinnost k daním budou plnit v konvenční papírové podobě. To prakticky znamená, že budou vystavovat účtenky zákazníkům a uchovávat jejich stejnopisy. Za každé čtvrtletí pak správci daně podají oznámení o evidovaných tržbách,“ upřesnil Petr Linx z poradenské společnosti BDO.

„Nejsem si ale jistý, zda zvláštní režim evidence tržeb je optimální varianta, protože je administrativně náročná. I přesto je pravděpodobné, že si ji mnoho podnikatelů zvolí,“ dodal.

Další úlevou pro řadu živnostníků od května bude, že spolu s rozšířením EET vstoupí v účinnost novela zákona o DPH. Ta přesouvá do 10procentní sazby DPH například vodné a stočné, stravovací služby, úklidové práce nebo domácí pečovatelské služby. Do nejnižší sazby ale budou spadat také opravy oděvů, obuvi, kol nebo kadeřnické služby či točené pivo v restauracích. Díky snížení DPH zůstane podle Schillerové podnikatelům v kapse více peněz, protože to zpravidla nepromítnou do cen a tím se jim zvýší marže.

Stát díky EET vybral navíc už 33 miliard, tvrdí Schillerová

Ekonomika

Vláda a koaliční strany od začátku hájí EET argumenty o narovnání podnikatelského prostředí a o lepším výběru daní. Evidence má podle koalice přispět ke zlepšení podnikatelského prostředí i postavení živnostníků, kteří na rozdíl od řady nepoctivců platí daně tak, jak mají.

Opozice se ale stále obává dopadů na drobné podnikatele a EET označuje za jejich zbytečnou šikanu. ODS avizovala, že pokud uspěje ve sněmovních volbách, bude chtít evidenci zrušit.

Piráti se kvůli novele, která EET rozšiřuje na zbývající obory, obrátili na Ústavní soud. K návrhu se připojili poslanci ODS, SPD, TOP 09 a STAN, celkem 73 zákonodárců.

Reklama

Výběr článků

Načítám