Hlavní obsah

Eurozóna se začíná hašteřit o záruky za nový úvěr Řecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Uvnitř eurozóny patrně vzniká spor o takzvaný kolaterál neboli záruky za záchranu Řecka. Rakousko, Slovinsko a Slovensko chtějí podobné záruky, jaké si vymohlo Finsko. Jinak by prý nemusely přispět k novému úvěru za 109 miliard eur (asi 2,7 biliónu korun), na němž se eurozóna dohodla v červenci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Požadavky zmíněných členů eurozóny by ale podle agentury AP mohly způsobit, že náklady na záchranu Řecka budou vyšší, než s jakými eurozóna původně počítala. Pokud má totiž Řecko požadovaný kolaterál poskytnout, bude potřebovat další peníze, které teď nemá.

Zmíněné tři země svůj požadavek vznesly po tom, co Atény v úterý kývly na požadavek Helsinek a souhlasily, že na finský státní účet uloží milióny eur jako záruku za tu část úvěru, kterou Řecku poskytne Finsko. Částka by eventuálně mohla vynést dostatečný úrok na to, aby byl příspěvek Finska k druhému záchrannému úvěru pro Řecko plně zajištěn.

Představitelé Rakouska, Slovinska a Slovenska ve čtvrtek uvedli, že jejich země by měly mít podobnou dohodu, jakou má Finsko. Stejný cíl přitom naznačilo i Nizozemsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám