Hlavní obsah

Eurozóna propadla do deflace, politika ECB nezabrala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v zemích platících eurem v prosinci meziročně poklesly o 0,2 procenta, uvedl ve středu ve svém rychlém odhadu Eurostat. Eurozóna se tak poprvé od roku 2009 dostala do deflace. Na vývoji má podle Eurostatu největší podíl pokles cen energií.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Symbol eura před budovou ECB ve Frankfurtu

Článek

Údaje podporují očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) přikročí k agresivnímu uvolňování měnové politiky.

Prosincová deflace byla o něco výraznější, než očekávali analytici. Ti podle průzkumu agentury Reuters počítali s poklesem cen o 0,1 procenta. Euro se po zveřejnění údajů propadlo na nové devítileté minimum vůči americkému dolaru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V listopadu činila meziroční inflace v eurozóně 0,3 procenta. V deflaci byla eurozóna naposledy v říjnu 2009, kdy se spotřebitelské ceny snížily o 0,1 procenta. V loňském roce eurem platilo 18 zemí, od 1. ledna společnou měnu používají také v Litvě.

Kroky ECB nezabraly

ECB loni ve snaze podpořit hospodářský růst a odvrátit deflaci snížila své úrokové sazby na nová rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů.

Šéf ECB Mario Draghi v prosinci uvedl, že banka začátkem letošního roku posoudí účinky dosavadních stimulačních opatření a v případě potřeby uskuteční další kroky.

Zoufalé časy

Viceprezident ECB Vítor Constancio již v listopadu upozornil, že banka by mohla v letošním prvním čtvrtletí rozhodnout, zda podpoří ekonomiku eurozóny nákupem vládních dluhopisů, tedy takzvaným kvantitativním uvolňováním měnové politiky.

„Eurozóně nastaly skutečně zoufalé časy, měnová unie se nakonec dostala do deflace," prohlásil analytik Dennis de Jong ze společnosti UFX.com.

„Draghi již nemůže sedět se založenýma rukama a zavedení programu kvantitativního uvolňování měnové politiky pomocí nákupů dluhopisů se zdá být čím dál pravděpodobnější,” dodal. Nejbližší zasedání ECB se uskuteční 22. ledna.

Za prosincovou zápornou hodnotou inflace stály především ceny energie, které se propadly o 6,3 procenta po listopadovém poklesu o 2,6 procenta. Stabilní zůstaly v posledním měsíci loňského roku ceny jídla, alkoholu a tabáku i neenergetického průmyslového zboží. Eurostat předpokládá, že definitivní údaje za prosinec ukážou růst cen u služeb o 1,2 procenta, což je v porovnání s předchozím měsícem stabilní hodnota.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám