Hlavní obsah

Europarlament schválil 17bilionový balík na ekonomické zotavení z koronavirové krize

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský parlament schválil balík 672,5 miliardy eur (přes 17 bilionů korun) pro podporu oživení a odolnosti v reakci na koronavirovou krizi. Státy by podle europoslanců měly peníze věnovat nejen na zmírnění následků pandemie, ale také na ekologické či digitální priority. Aby mohl být krizový fond spuštěn, musí každá členská země schválit navýšení stropu společných výdajů.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Schválený balík je zásadní součástí fondu obnovy o celkovém objemu 750 miliard eur, na který si Evropská komise hodlá vzít bezprecedentní půjčku na finančních trzích.

Největšími příjemci z fondu budou Itálie a Španělsko. Česko může v přímých platbách získat až 182 miliard korun. Fond by mohl začít fungovat ve druhé polovině roku.

Komise bude peníze rozdělovat členským zemím na základě jejich národních plánů reflektujících požadavky Bruselu.

Skutečným vítězem jednání o fondu obnovy je Itálie, dostane 28 procent sumy

Ekonomika

Nařízení schválené europoslanci však musí ještě potvrdit i členské státy, s nimiž se na jeho podobě zástupci EP již předběžně dohodli. Každá jednotlivá země pak musí odsouhlasit navýšení stropu rozpočtových zdrojů, které umožní společný dluh v příštích letech splácet.

Poslanci takzvaný nástroj na podporu oživení a odolnosti schválili hlasy téměř všech parlamentních skupin: pro se vyslovilo 582 zákonodárců, proti bylo 40 a 69 se hlasování zdrželo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám