Hlavní obsah

EU podpoří karibské vývozce banánů 190 milióny eur

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise (EK) ve středu schválila uvolnění 190 miliónů eur (4,8 miliardy Kč) na pomoc vývozcům banánů z afrických, karibských a tichomořských států (tzv. AKT země).

Článek

„Cílem je podpořit vývozce z AKT při přizpůsobování se novému obchodnímu prostředí s přihlédnutím ke specifické situaci každé země. Opatření se zaměří na zvýšení konkurenceschopnosti odvětví banánů, podporu hospodářské diverzifikace a na řešení širších dopadů na společnost, hospodářství a životní prostředí,“ sdělil Právu mluvčí českého zastoupení EK Martin Stašek.

Středeční rozhodnutí komise navazuje na prosincovou přelomovou dohodu EU s latinskoamerickými zeměmi a USA, jež má po 15 letech urovnat vleklé spory ve světovém obchodu s banány. Dohoda rovněž snižuje clo, které EU uvaluje na banány dovážené z latinskoamerických zemí, ze 176 eur za tunu na 114 eur.

Schválená evropská podpora je určena desítce zemí. Jde o hlavní vývozce banánů, tedy třeba Belize, Ghanu, Jamajku či Kamerun.

Reklama

Výběr článků

Načítám