Hlavní obsah

EU omezí vyplácení bonusů bankéřům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie omezí výplaty bonusů bankéřům. Europoslanci ve středu schválili změny, podle nichž manažeři či obchodníci finančních institucí budou moci získat v hotovosti maximálně 30 procent odměny. Vyplácení bonusu bude navíc muset být rozloženo na několik let. V platnost by měla opatření vstoupit od počátku příštího roku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V případě běžných bonusů se pozdržení výplaty bude týkat nejméně 40 procent odměny, a to na dobu nejméně tří až pěti let. U velkých bonusů se bude vztahovat dokonce na 60 procent částky.

Nová pravidla a odložení výplat odměny, která jde na rámec běžného platu manažerů, mají za cíl, aby si tito lidé uvědomili rizika a možné dopady jejich rozhodnutí i v dlouhodobějším horizontu. Právě obchody s vysokým rizikem se podílely na vzniku nedávné finanční krize, kvůli níž musela řady zemí přijít bankám v potížích na pomoc z peněz daňových poplatníků.

V případě velkých bonusů v hotovosti získají bankéři jen maximálně pětinu, přičemž bude na národních dohledových orgánech rozhodnout, jak vysoký je "velký bonus".

Na pravidlech se europoslanci už předem dohodli i se zeměmi EU, jejichž souhlas je pro případný vstup v platnost rovněž nezbytný. Ty o nové úpravě budou rozhodovat zřejmě již příští týden na jednání ministrů financí v Bruselu. To už bude však jen formální potvrzení předchozí dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám