Hlavní obsah

Elektronické mýtné možná až pro vozidla nad 12 tun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výbor, který má na starosti zavádění elektronického mýtného v ČR, navrhne vládě, aby změnila své dřívější rozhodnutí a zavedla povinnost platit mýtné buď pro kamióny nad 12 tun nebo pro vozidla nad 3,5 tuny. Vláda rozhodla, že mýtné budou v budoucnu platit vozidla nad 7,5 tuny, tento limit ale neplatí v žádném jiném státě, který elektronické mýtné zavedl.

Článek

Maximum 3,5 tuny platí v Rakousku a limit 12 tun v Německu. K novému rozhodnutí řídícího výboru přispěly výsledky měření intenzity dopravy, který si ministerstvo zadalo. Ve výboru, který elektronické mýtné připravuje, jsou zástupci několika ministerstev.

Podle měření je podíl vozidel nad 7,5 tuny a do 12 tun na růstu dopravních výkonů zanedbatelný. Náklady na správu systému pro vybírání peněz od vozidel nad 7,5 tuny by výnos z vozidel o tonáži mezi 7,5 tunami a 12 tunami nepokryl náklady na správu systému pro tato vozidla.

Podle výzkumu má nejvyšší podíl z nákladních vozidel na dálnicích kategorie těžkých kamiónů nad 12 tun, tedy vozidel se čtyřmi a více nápravami, kterých jezdí po českých dálnicích 15,5 procenta ze všech uživatelů tohoto typu silnic. Středně velká nákladní vozidla nad 7,5 tuny se na provozu na dálnicích podílejí z 6,8 procenta a vozy nad 3,5 tuny do 7,5 tuny tvoří 6,3 procenta uživatelů dálnic.

Šimonovský chce mýtné zavést ještě v průběhu roku 2006, je proto možné, že limit bude 12 tun, protože sám ministr tvrdí, že čím větší rozsah, tím déle by zavádění mýtného trvalo. Úřad přitom ještě nevypsal ani výběrové řízení na firmu, která systém v ČR zavede.

Reklama

Související témata:

Související články

EU se dohodla na jednotném systému mýtného

Na evropských dálnicích a silnicích bude v budoucnu platit jednotný systém mýtného. Ve čtvrtek se na tom dohodli ministři dopravy členských zemí EU. Kamióny...

Radit státu s mýtným chce jen jediná firma

Ve výběrovém řízení na poradce státu při zavádění mýtného v České republice podal nabídku pouze jediný uchazeč, konsorcium Deloitte Czech republic a Bovis Lend...

Výběr článků

Načítám