Hlavní obsah

EU odmítla návrh ČR na výkonové známky pro kamióny

BRUSEL

Evropská komise nesouhlasila s návrhem ČR zavést pro kamióny dočasné výkonové známky. Tvrdí, že opatření by bylo diskriminační, protože by jinak pohlíželo na domácí a jinak na zahraniční dopravce. EU ale nemá nic proti tomu, aby ČR vybírala od kamiónů poplatky za průjezd zemí na hranicích.

Foto: Martina Sihelská

Rodina Směšných si vyzvedla nový vůz s nakládací plošinou pro invalidní vozíček.

Článek

Ministerstvo dopravy například navrhuje, aby si kamióny musely kupovat známku i v případě, že budou jezdit po silnicích prvních tříd. Zpoplatnit by se měly i některé mosty nebo tunely.

"Nelze ale očekávat, že by přechodná opatření do doby, než se v ČR zavede elektronické mýtné, začala platit během krátké doby," řekla mluvčí ministerstva dopravy Marcela Švejnohová.

Nyní kamióny platí stejně jako osobní vozidla, kupují si časově omezené známky. Na rozdíl od vozů do 3,5 tuny si ale mohou koupit i jednodenní dálniční známky.

Resort chce omezit průjezd kamiónů přes ČR poté, co počet těžkých vozů na dálnicích po vstupu země do EU prudce stoupl. Německo a Rakousko navíc používají elektronický výběr mýtného, a některých společnostem se tak vyplatí projíždět přes ČR, místo přes tyto země. Česko plánuje zavést elektronické mýtné v roce 2006, nyní je na řadě výběrové řízení na firmu, která výběr mýtného bude zajišťovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám