Hlavní obsah

Ekonomika USA výrazně překonala odhad. Růst ve třetím čtvrtletí prudce zrychlil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve třetím čtvrtletí podle zpřesněných údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 5,2 procenta, což je výrazně více, než uváděl rychlý odhad z minulého měsíce. Podle toho růst činil 4,9 procenta. Vyplývá to ze středeční zprávy amerického ministerstva obchodu.

Foto: Jordan Vonderhaar, Reuters

Výroba nákladních aut v továrně Toyoty v San Antoniu

Článek

Tempo hospodářského růstu v USA tak ve třetím čtvrtletí prudce zrychlilo, a to z 2,1 procenta ve druhém čtvrtletí. Rychleji rostla americká ekonomika naposledy ve čtvrtém čtvrtletí 2021. Analytici podle agentury Reuters předpokládali, že ministerstvo svůj rychlý odhad zvýší pouze na pět procent.

Za zlepšením odhadu stály podnikové investice a státní výdaje. Ministerstvo nicméně zhoršilo odhad růstu spotřebitelských výdajů, které se na celkové ekonomické aktivitě v USA podílejí více než dvěma třetinami. Výdaje spotřebitelů se podle zprávy zvýšily o 3,6 procenta, zatímco rychlý odhad uváděl čtyřprocentní růst.

Spojené státy jsou největší ekonomikou na světě. Americké hospodářství zatím prokazovalo značnou odolnost vůči zvyšování úrokových sazeb, jehož prostřednictvím americká centrální banka (Fed) reagovala na vzestup inflace.

Inflace v USA zůstala na 3,7 procenta

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám