Hlavní obsah

Ekonomové se začínají obávat světové deflace

Po desetiletích vlády inflace se ekonomové začínají obávat až dosud nemyslitelného - že by v západních zemích začaly být ceny příliš nízké. Po Japonsku, kde již deflace dusí ekonomiku dlouho, směřují tyto myšlenky zejména na Německo ale i na USA, napsala agentura Reuters na základě vlastní ankety u ekonomů.

Článek

Anketa ukázala, že riziko uváznutí Německa v deflaci je sice poměrně malé, avšak významné. Je největší po Japonsku, kde pokles cen odrazuje spotřebitele od nákupů a podnikatele od investic již čtyři roky a tak brání ekonomickému růstu. Průzkum u 70 ekonomů odhadl pravděpodobnost deflace v Německu pro příští rok na 20 procent.

Pro celou eurozónu i pro USA je tato pravděpodobnost desetiprocentní. Německá ekonomika je zvláště těžce zasažena rychlým růstem kurzu eura k dolaru. Tento růst podkopává poptávku po německém zboží v zahraničí v době, kdy je domácí spotřebitelská poptávka velmi slabá. "Euro je pro Německo skutečným nebezpečím," řekla Gabriele Widmannová z frankfurtské Dekabank.

Bojí se i MMF

Rovněž Mezinárodní měnový fond ve studii z tohoto týdne uvedl, že Německu hrozí vysoké riziko deflace. Německo má přitom se svou slabou ekonomikou, rostoucí nezaměstnaností a potížemi bankovního sektoru jen málo možností s deflací bojovat. Úrokové sazby Německu stanoví Evropská centrální banka, ta se však řídí situací v celé eurozóně. Vláda přitom nemá prostor k obraně, protože je pod tlakem na omezování výdajů a zvyšování daní, aby snížila nadměrný rozpočtový deficit.

Inflace v Německu je nyní jedna z nejnižších v eurozóně a pohybuje se kolem jednoho procenta. To po započítání statistických nadhodnocení znamená nebezpečnou blízkost cenového poklesu. Ekonomové poukazují na to, že mnohé centrální banky, a platí to hlavně pro ECB, mají tendenci považovat deflaci za věc známou pouze z učebnic. Špatnou vybavenost nynějších centrálních bank ke zvládání tohoto problému připomněl i MMF. "Jsou to bojovníci s inflací, byli vycvičeni pouze k tomu a nic jiného neznají," řekl Adolf Rosenstock z frankfurtské pobočky Nomura International.

Deflace znamená podle něho vstup do neprobádaných vod a jediným modelem může být v poválečné době Japonsko. Zatímco v USA, kde je riziko deflace nižší, představitelé centrální banky již o něm veřejně mluví a připravují se na něj, v Evropě vládne popírání. Němečtí činitelé možnost deflace odmítli a podobně se ve čtvrtek vyjádřil evropský komisař pro hospodářství a měnu Pedro Solbes. Téměř nulové je podle ekonomů riziko deflace v Británii. Její centrální banka musí udržovat inflaci na bezpečné úrovni kolem 2,5 procenta a ekonomický růst je dostatečný.

Důvodem zvýšených hrozeb deflace jsou nynější nízké míry inflace, splasknutí bubliny nadhodnocených cen akcií, rostoucí potíže bankovního sektoru v některých ekonomikách a pokles tempa růstu úvěrů. MMF v souhrnné studii uvedl, že deflaci je těžké předpovědět, avšak ve chvíli, kdy vypukne, je jen zřídka zanedbatelnou záležitostí. Deflace je dlouhodobý a všeobecný pokles cen. Je ekonomicky zhoubnější než inflace, protože blokuje hospodářský růst a mnohem obtížněji se s ní bojuje, navíc na ni centrální banky nejsou tolik připraveny.

Reklama

Výběr článků

Načítám