Hlavní obsah

Ekonomika poroste víc, hlásí ČNB. Intervence by mohly příští rok skončit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká národní banka (ČNB) v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos čeká růst hrubého domácího produktu o 2,2 procenta a příští rok o 2,8 procenta. Jak uvedl její guvernér Miroslav Singer, banka by mohla počátkem příštího roku upustit od devizových intervencí.

Foto: Petr Horník, Právo

Guvernér České národní banky Miroslav Singer

Článek

V předchozí listopadové prognóze odhadovala ČNB ve scénáři zahrnujícím devizové intervence růst HDP o 2,1 procenta letos a o 2,5 procenta příští rok.

Naopak horší výsledek ekonomiky očekává ČNB za loňský rok, kdy zhoršila odhad z poklesu o 0,9 procenta na pokles o 1,3 procenta. První rychlý odhad HDP zveřejní Český statistický úřad v pátek 14. února.

Podle nové prognózy by měla inflace v prvním i druhém čtvrtletí 2015 činit 2,8 procenta. Předchozí odhad počítal v prvním čtvrtletí s tříprocentní inflací a ve druhém čtvrtletí s inflací 2,9 procenta.

Ministerstvo financí na konci ledna také nepatrně zlepšilo odhad vývoje ekonomiky v letošním roce, odhad za loňský rok naopak mírně zhoršilo. Loni měl HDP klesnout o 1,4 procenta a letos o stejnou hodnotu stoupnout. Na konci loňského října úřad odhadoval pro minulý rok pokles o procento a pro letošek růst o 1,3 procenta. Pro rok 2015 MF počítá s růstem ekonomiky o dvě procenta.

Uvidí se, jak zareaguje koruna

Pokud jde o udržování kurzu poblíž 27 Kč/EUR, považuje to ČNB stále za vhodně zvolené rozhodnutí. Od devizových intervencí by tak centrální banka mohla opustit počátkem roku 2015, uvedl Singer. Měnová politika by se měla na počátku příštího roku vrátit do standardního režimu, ve kterém hlavní roli hrají opět úrokové sazby.

Guvernér k ukončení intervencí uvedl, že centrální banka následně počká na reakci kurzu koruny a až poté by mohla přistoupit ke zvyšování úrokových sazeb.

Oslabení kurzu podle Singera významně přispělo k odvrácení hrozby deflace a urychlí návrat inflace k dvouprocentnímu cíli. Intervence rovněž podle něj podpoří oživení ekonomiky a trhu práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám