Hlavní obsah

Ekonom: Pokles je za námi, čekám mírný růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období ekonomického poklesu má Česko už za sebou a letos by navzdory chmurnější prognóze ministerstva financí měla česká ekonomika mírně růst. Právu to řekl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo financí letos nově počítá s výraznější inflací a hlubším propadem ekonomiky. Dalo se to podle vás očekávat?

Nová makroekonomická predikce rozhodně překvapivá není. Inflace bude i v letošním roce vysoká, podle nás dokonce ještě vyšší, než s čím počítá samotné ministerstvo. Obáváme se, že hned vstup do nového roku bude poznamenán zhruba 19procentním meziročním růstem spotřebitelských cen, což se s námi potáhne po celý rok. I letos tak inflace bude podle nás dvouciferná. Může být téměř 13 procent.

U ekonomického propadu jsme naopak o něco optimističtější, kdy mírný pokles ekonomika zaznamenala ve druhé polovině loňského roku, letos bude de facto stagnovat. Není to nic moc, ale zase žádná katastrofa.

Pražská burza je nejsilnější za sedm měsíců

Ekonomika

Německo, náš klíčový ekonomický partner, očekává, že se recesi vyhne. Proč my ne?

To je super zpráva a my to vidíme podobně – německá ekonomika do recese nespadne a za letošek může vykázat růst kolem půl procenta.

I když je Německo průmyslová země, u nás je podíl průmyslu pořád vyšší, navíc je ten náš energeticky náročnější.

Recese tak byla pouze technického charakteru. V pravém slova smyslu o recesi hovořit nemůžeme

Výrazně vyšší pak loni byla inflace, což se podepsalo zejména na již více než rok trvajícím poklesu reálné spotřeby domácností. Proto jsme v posledních dvou čtvrtletích na rozdíl od Německa vykázali mírný ekonomický pokles. Letos nám ale rostoucí německá ekonomika pomůže.

Kdy podle vás přijde oživení?

V souladu s naší prognózou z konce října byla recese v tuzemské ekonomice pouze mírná a čítala poslední dvě čtvrtletí loňského roku. Podle zveřejněných dat klesla reálně za třetí čtvrtletí proti tomu druhému o dvě desetiny procenta, za závěrečné čtvrtletí to odhadujeme na snížení o 0,3 procenta. Za první letošní kvartál čekáme plus desetinu procenta. Recese tak byla pouze technického charakteru. V pravém slova smyslu o recesi hovořit nemůžeme.

Německá vláda už letos nečeká hospodářský pokles, ale počítá s růstem

Ekonomika

Dá se teď hovořit o takzvané stagflaci, kdy pokles ekonomiky provází vysoká inflace? Zažili jsme už v minulosti něco podobného?

Termín stagflace by se celkem hodil. De facto bude letos ekonomika stagnovat, námi předpokládaný růst o tři desetiny procenta nic jiného není, a zároveň budeme nadále čelit vysoké inflaci. Do značné části kvůli dražším energiím a potravinám. Termín stagflace pochází ze 70. let minulého století, kdy svět čelil něčemu podobnému – ropným šokům, což se dá srovnat se současnou energetickou krizí, a v souvislosti s tím s vysokou inflací.

Trh práce zůstává silný. Máme nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU

Proč se vlastně ekonomové stagflace tolik bojí? A jak se z ní dostat ven?

Stagflace je nepříjemná v tom smyslu, že ohrožuje sociální smír, drtivě totiž dopadá především na domácnosti. Typicky v podobě vysoké inflace, a tedy ztráty kupní síly peněz včetně úspor, na straně druhé ekonomická stagnace či dokonce hospodářský pokles znamená vzestup nezaměstnanosti. To se naštěstí dnes neděje, trh práce zůstává silný. Máme nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU. Nezaměstnanost podle nás vzroste pouze kosmeticky, a to v průběhu prvních měsíců letošního roku. Podíl nezaměstnaných zůstane zřejmě pod čtyřmi procenty.

Navíc je se stagflací problém ten, že se v této situaci velmi těžko bojuje s vysokou inflací standardními nástroji, tedy vyššími úrokovými sazbami. Znamená to totiž ještě utlumenější výkon ekonomiky. Tomuto dilematu jsme koneckonců čelili v loňském roce i tady u nás. Setkávali jsme se s názory, že v této situaci zvýšení sazeb škodí.

Měla by podle vás ČNB znovu zvyšovat sazby?

Obáváme se, že správný okamžik pro zvýšení sazeb již centrální banka promeškala. Teď již zvyšování sazeb příliš smyslu nedává. Bude to ale znamenat, že současná úroveň relativně vysokých sazeb tady s námi může být delší dobu, což ve svých vyjádřeních konstatují i centrální bankéři.

Fiala se setkal s Michlem, jednali o snaze snížit inflaci

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám