Hlavní obsah

Rusko chce severní mořskou trasou zvýšit prodej LNG a obchod s Čínou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko chce zvýšit obchod s Čínou severní mořskou trasou a stát se největším dodavatelem zkapalněného zemního plynu (LNG) do Číny. Ve čtvrtek to řekl ruský vicepremiér Alexandr Novak. Ruský plynárenský gigant Gazprom současně oznámil, že pracuje na návrhu infrastruktury pro plynovod ze Sachalinu na ruském Dálném východě do Číny.

Foto: Issei Kato, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin tento týden navštívil Čínu a vyzval ke globálním investicím do severní mořské trasy, které by mohly prohloubit obchod mezi východem a západem.

Trasa vede z Murmansku blízko ruských hranic s Norskem na východ podél arktického pobřeží Ruska k Beringově úžině u Aljašky.

Rusko je podle Novaka v současnosti čtvrtým největším dodavatelem LNG do Číny. Na globálním trhu s LNG jsou jeho konkurenty Katar, Spojené státy a Austrálie.

Putin se sešel se Si Ťin-pchingem

Svět

„Rusko by se mohlo stát hlavním spolehlivým dodavatelem LNG do Číny, vezmeme-li v úvahu projekty, které se v současnosti realizují,“ uvedl Novak.

Rusko loni schválilo plán rozvoje severní mořské trasy. Ten počítá v roce 2024 s celkovým objemem přepravy touto trasou 80 milionů tun a v roce 2030 se zvýšením na 150 milionů tun.

Rusko dlouhodobě považuje tuto trasu za alternativu k Suezskému průplavu, přestože je technicky náročná kvůli silné vrstvě ledu v zimním období. Trasa by mohla zkrátit dobu námořní přepravy mezi Evropou a Asií.

Rusko a Čína se na začátku roku 2022 dohodly na zvýšení dodávek ruského plynu prostřednictvím nového plynovodu, který by měl přepravovat deset miliard metrů krychlových plynu ročně.

V současnosti Rusko dodává plyn do Číny prostřednictvím plynovodu Síla Sibiře, který zahájil provoz v prosinci 2019. 

Podle 30letého kontraktu v hodnotě více než 400 miliard USD (9,3 bilionu Kč) by v letošním roce mělo Rusko plynovodem do Číny dodat 22 miliard metrů krychlových, do roku 2025 by se měla kapacita zvýšit na 38 miliard metrů krychlových ročně.

Rusko také doufá, že se mu podaří uzavřít významnou smlouvu o dodávkách dalších 50 miliard metrů krychlových ročně do Číny prostřednictvím nového projektu Síla Sibiře 2 přes Mongolsko.

Jednání jsou ale zdlouhavá, protože důležité otázky, jako je cena plynu, zůstávají nevyřešené, uvedla agentura Reuters.

Shell a Katar podepsaly na 27 let smlouvu o dodávkách LNG do Nizozemska

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám