Hlavní obsah

ECB rychleji omezí nákupy dluhopisů. Reaguje na vysokou inflaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská centrální banka (ECB) bude kvůli vysoké inflaci rychleji omezovat nákupy dluhopisů v rámci svého podpůrného programu APP a ve třetím čtvrtletí ho zřejmě ukončí. Na svém čtvrtečním zasedání o tom rozhodla Rada guvernérů ECB. Hlavní úrokovou sazbu nechala centrální banka na rekordním minimu nula procent, uvedla v prohlášení.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Hlavní sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu.

Článek

ECB se tak překvapivě rozhodla mimořádná stimulační opatření ukončovat rychleji, než původně plánovala. Rostoucí inflace totiž převažuje nad obavami z dopadů ruské invaze na Ukrajinu. Rychlejší ukončení nákupů aktiv zároveň otevírá cestu ke zvýšení úrokových sazeb koncem letošního roku.

Ohledně úrokových sazeb ECB uvedla, že k jejich případným úpravám přistoupí až „nějakou dobu” po ukončení nákupů aktiv a že úpravy budou postupné.

Inflace dál letí nahoru, překonala 11 procent

Ekonomika

ECB v dubnu nakoupí v rámci programu APP aktiva za 40 miliard eur (jeden bilion Kč), v květnu pak za 30 miliard a v červnu za 20 miliard eur. Výše nákupů ve třetím čtvrtletí bude záviset na dalších statistických údajích a výhledu inflace.

Doposud plánovala ECB ve druhém čtvrtletí nákupy za 40 miliard eur, ve třetím čtvrtletí snížení nákupů na 30 miliard eur a ve čtvrtém na 20 miliard eur.

Inflace v eurozóně je rekordní, blíží se šesti procentům

Ekonomika

Rozhodnutí je překvapením pro investory. Ti v anketě agentury Reuters očekávali, že ECB přijme co nejméně závazků a ponechá si otevřené možnosti, dokud nebude více jasno ohledně války na Ukrajině, dopadu sankcí a budoucího vývoje cen komodit.

ECB rovněž potvrdila, že plánuje na konci měsíce ukončit nouzový program nákupů aktiv (PEPP). Na ten měla celkem vyčleněno 1,85 bilionu eur (46,9 bilionu Kč).

Ceny stoupají i v USA, v únoru byla inflace skoro na osmi procentech

Ekonomika

Inflace v eurozóně v únoru vystoupila na rekordních 5,8 procenta a v březnu se očekává její další růst. Cílem ECB je udržet inflaci na dvou procentech.

Reklama

Výběr článků

Načítám